Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Quote_20211101_Amos_Hochstein
Позиція Оператора ГТС України щодо рішення німецького регулятора тимчасово призупинити процес сертифікації Nord Stream 2 AG

Протягом останньої доби німецьким регулятором Bundesnetzagentur (BNetzA) було прийнято два важливих рішення: задоволення запиту ТОВ «Оператор ГТС України» щодо участі у процедурі сертифікації Nord Stream 2 AG від 15 листопада та призупинення самого процесу сертифікації Nord Stream 2 AG від 16 листопада. Важливо зазначити, що рішення про призупинення процедури сертифікації не припиняє дискусії навколо суперечливого газопроводу «Північний потік-2»; це тимчасова пауза. Компанією Nord Stream 2 AG було прийнято рішення створити дочірню компанію відповідно до норм законодавства Німеччини, яка стане власником та оператором німецької частини газопроводу. Коли процедуру сертифікації буде відновлено, BNetzA повинен визначити, чи відповідає повністю дочірня компанія нормам німецького та європейського законодавства. Однак позиція Оператора ГТС України залишається незмінною: ані Nord Stream 2 AG, ані німецька дочірня компанія не можуть і не повинні бути сертифіковані як незалежний оператор газотранспортної системи.

READ IN ENGLISH

«Північний потік-2» — це один суцільний газопровід, який «Газпром» відстоював і фінансував з чіткою метою постачати російський газ безпосередньо до ЄС в обхід України. Коли мова йде про відповідні європейські закони та правила, зокрема вимоги щодо відокремлення, доступу третіх сторін і прозорі тарифи, вони повинні застосовуватися до усього трубопроводу. Поверхневе розмежування між ділянками трубопроводу в межах німецьких територіальних вод та поза ними немає жодного сенсу.

«Газпром» неодноразово демонстрував свою готовність використовувати своє домінуюче положення, яке він займає на ринках ЄС. Цього року «Газпром» обмежив експорт газу в Європу, що призвело до підвищення ціни газу та викликало занепокоєння на ринку, незважаючи на те, що Оператор ГТС України пропонував значні транзитні потужності. Водночас, «Газпром» нахабно просить виключити Nord Stream 2 AG з-під дії законодавства ЄС з метою консолідувати контроль над усіма маршрутами транзиту газу до Європи. Відповідно, якщо транзит через територію Україну не буде збережено, Німеччина та ЄС стануть ще більш вразливими до енергетичного шантажу Росії.

З метою захисту своїх інтересів, Німеччина та Європа мають повне право вимагати, щоб вимоги про відокремлення, доступу третіх сторін і прозорих тарифів застосовувалися на всій довжині газопроводу «Північний потік-2», починаючи з Усть-Луга в Російській Федерації. Виконання цієї вимоги дозволить російським газовидобувним компаніям, окрім «Газпрому», отримати доступ до «Північного потоку-2» на прозорих і недискримінаційних умовах та забезпечить посилення ринкової конкуренції. Різне ставлення до частин «Північного потоку-2» у територіальних водах Німеччини та за їхніми межами було б проявом штучного правового формалізму, який не відповідає букві та духу європейського права.

«Газпром» і його дочірня компанія Nord Stream 2 AG вирішили побудувати трубопровід, який проходить через територію та/або територіальні води держави-члена Європейського Союзу. Таким чином, ЄС може дозволити експлуатацію цього трубопроводу лише за умови, що оператор відповідає критеріям, встановленим ЄС. Це дозволить досягти фундаментальних цілей безпеки постачання газу та чесної ринкової конкуренції.

Жодне наперед визначене Російською Федерацією розподілення потужностей Nord Stream 2 для «Роснефть» або будь-якого іншого визначеного учасника ринку не буде вважатися реальним доступом третьої сторони. Повністю відповідаючи європейським енергетичним нормам, українська газотранспортна система відкрита для будь-якого трейдера, який бажає доставити газ з точки А в точку Б. Для будь-яких інших трубопроводів, які доставляють газ до Європи, не може бути спеціального режиму.

Процес сертифікації вимагає суворого дотримання існуючих норм. Це є можливістю для Німеччини та ЄС вимагати, щоб усі сторони, які прагнуть отримати доступ до європейського енергетичного ринку, продемонстрували справжню повагу до їхніх законів, а не імітацію їхнього дотримання.

Останні рішення німецького регулятора BNetzA спрямовані на підтримку верховенства права. Справедливий процес є першою передумовою для досягнення справедливого результату. «Північний потік-2» — це один суцільний газопровід і для того, щоб вимоги до відокремлення, доступу третіх сторін і прозорих тарифів були забезпеченими, вони повинні застосовуватися на усіх ділянках трубопроводу.

Це було б необґрунтовано сертифікувати одного оператора на експлуатацію газопроводу в територіальних водах Німеччини відповідно до європейського законодавства, якщо ті самі правила не застосовуються до іншої частини газопроводу «Північний потік-2». Оператор ГТС України продовжить захищати інтереси України та оскаржувати сертифікацію Nord Stream 2 AG або німецької дочірньої компанії до прийняття остаточного рішення.