Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Certificated
ТОВ «Оператор ГТС України» пройшло сертифікацію, отримало ліцензію та тариф на транспортування

24 грудня 2019 року, м. Київ – Сьогодні НКРЕКП прийняла остаточне рішення про сертифікацію ТОВ «Оператор ГТС України» з 01 січня 2020 року. Комісія також прийняла рішення видати Товариству ліцензію на право провадження господарської діяльності з транспортування природного газу з 01 січня 2020 року та встановила тарифи на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу з ГТС на міждержавних з’єднаннях на 2020 – 2024 роки.

«Сьогодні ми стали повноцінним європейським оператором ГТС. Тепер це остаточно – незалежний український оператор запрацює з 1 січня 2020 року. Але попереду ще дуже багато роботи», – прокоментував Сергій Макогон, генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України»

Найближчими днями ТОВ «ОГТСУ» має здійснити оплату за видачу ліцензії, надати до НКРЕКП копії акту приймання-передачі майна та документ на підтвердження внесення відповідної інформації до Єдиного реєстру об’єктів державної власності.

«Реалізація анбандлінгу ГТС стала одним з найскладніших викликів за останні роки. Величезний обсяг роботи, тривала невизначеність з ключовими політичними рішеннями, відсутність у України досвіду таких масштабних перетворень, – все це змушувало команду працювати з максимальною віддачею. Вчасне проведення анбандлінгу значно посилює українські позиції на переговорах щодо транзиту газу», — зазначив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Таким чином, процес анбандлінгу добігає свого логічного завершення, новий оператор ГТС буде повністю відокремлений від Групи Нафтогаз. З 01 січня 2020 року повноваження з управління ГТС України перейдуть від АТ «Укртрансгаз» до ТОВ «Оператор ГТС України».

 

Інформаційна довідка

Хронологія процесу сертифікації ТОВ «ОГТСУ»:

2014 рік – Україна вирішила розширити економічні відносини з країнами ЄС і стати повноправною учасницею газового ринку Європи – для цього уряд України підписав Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, згідно з якою взяв на себе зобов’язання провести в країні реформи. Зокрема, на ринку природного газу – анбандлінг (відокремлення діяльності з транспортування газу від видобутку, розподілу, постачання природного газу) та перехід на добове балансування.

2015 рік – Верховна Рада України прийняла закон «Про ринок природного газу».

2016 рік – Кабінет Міністрів України прийняв Постанову №496 «Про відокремлення діяльності з транспортування та зберігання (закачування, відбору) природного газу

2017 рік – АТ «Магістральні газопроводи України» зареєстроване Державним реєстратором. Дані про Товариство внесені в Єдиний державний реєстр про проведення державної реєстрації юридичної особи.

04 лютого 2019 року – АТ «Укртрансгаз» прийняло рішення про заснування ТОВ «Оператор ГТС України».

05 лютого 2019 року – ТОВ «Оператор ГТС» зареєстроване Державним реєстратором. Дані про Товариство внесені в Єдиний державний реєстр про проведення державної реєстрації юридичної особи.

01 червня 2019 року – з АТ «Укртрансгаз» переведено більше 10 тисяч співробітників в ТОВ «Оператор ГТС України».

З 01 липня 2019 року АТ «Укртрансгаз» передав функцію технічної експлуатації газотранспортної системи в ТОВ «Оператор ГТС України».

18 вересня 2019 року – Кабінет Міністрів України прийняв Постанову №840 «Про відокремлення діяльності з транспортування природного газу та забезпечення діяльності оператора газотранспортної системи», якою обрав модель відокремлення діяльності з транспортування природного газу як модель відокремлення для оператора ГТС, яка перебуває в державній власності та не підлягає приватизації. Постановою визначено, що ТОВ «Оператор ГТС України» має право подати до НКРЕКП запит на сертифікацію як оператора ГТС. А також затверджено план заходів з виконання вимог щодо відокремлення і незалежності оператора ГТС, зокрема – передача ТОВ «ОГТСУ» у власність та управління державній компанії ПАТ «Магістральні газопроводи України», що підпорядкована Міністерству фінансів України.

Цього ж дня Кабінет Міністрів України прийняв Постанову №791-р, якою Міністерству фінансів передаються повноваження з управління корпоративними правами держави щодо акціонерного товариства «Магістральні газопроводи України».

27 вересня 2019 року – ТОВ «Оператор ГТС України» розпочало підписну кампанію: учасникам ринку газу запропоновано укласти договір на транспортування з відкладальною обставиною.

01 жовтня 2019 року – Центральну фізичну та комерційну диспетчерську АТ «Укртрансгаз», що координує роботу ГТС України, переміщено в приміщення ТОВ «Оператор ГТС України».

04 жовтня 2019 року – ТОВ «Оператор ГТС України» подало до НКРЕКП заявку на сертифікацію як оператора газотранспортної системи. Паралельно з цим заявка була подана до Секретаріату Енергетичного співтовариства Євросоюзу.

07 жовтня 2019 року – ТОВ «Оператор ГТС України» погодив з Секретаріатом Енергетичного співтовариства зміни до нормативно-правової бази для проведення анбандлінгу та надав їх відповідним державним органам для опрацювання.

12 листопада 2019 року – ТОВ «Оператор ГТС України» подав пакет документів до НКРЕКП на отримання ліцензії на право провадження господарської діяльності з транспортування природного газу.

15 листопада 2019 року – Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу», який дозволяє здійснити відокремлення від НАК «Нафтогаз України» діяльності з транспортування природного газу (анбандлінг).

22 листопада 2019 року – НКРЕКП схвалила попереднє рішення про сертифікацію ТОВ «Оператор ГТС України».

17 грудня 2019 року – Секретаріат Енергетичного співтовариства  погодив сертифікацію Оператора ГТС України.

24 грудня 2019 року –  НКРЕКП прийняла остаточне рішення з 01 січня 2020 року сертифікувати та ліцензувати ТОВ «Оператор ГТС України», а також встановити тарифи на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу з ГТС на міждержавних з’єднаннях на 2020 – 2024 роки.