Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
ukr-south-transit-06-2020
Транзит газу південною гілкою ГТС України збільшився на 50% через зупинку Турецького потоку
30 червня 2020 року, м. Київ – В червні транзит газу по південному маршруту ГТС України склав 26,5 млн куб. м, що на 50% перевищує показники травня та в 4 рази більше ніж в квітні місяці. Зростання обсягів транспортування газу пов’язане з плановою зупинкою на ремонт газогону «Турецький потік» з 23 по 28 червня. В цей період середній режим прокачки по трансбалканському напрямку (ГВС Орловка) збільшився з 0,2 до 4 млн куб. м на добу.
Це вчергове доводить, що ГТС України є важливою для забезпечення безперебійного постачання газу в країни Південної Європи. Адже розгалужена система газопроводів української ГТС робить її гнучкою, на відміну від «Турецького потоку» або будь-якого іншого обхідного газогону.
З початку 2020 року, коли почав працювати «Турецький потік»,  Газпром фактично припинив повноцінне використання потужностей ГТС України для транзиту газу до Туреччини та Балкан. А залежність виключно від «Турецького потоку» несе великі ризики для країн Південної Європи, оскільки у разі його зупинки або поломки постачання газу для цього регіону може бути призупинено.
Нагадаємо, що прокладений по дну Чорного моря газогін «Турецький потік» належить російському ПАТ«Газпром» та призначений для транспортування газу з Росії до Туреччини, країн Південної і Південно-Східної Європи в обхід України. Його будівництво почалося в 2017 році, а перші поставки газу було здійснено у січні 2020 року. Проєктна потужність «Турецького потоку» становить 31,5 млрд куб. м / рік (дві нитки по 15,75 млрд куб. м), що повністю заміщує південний маршрут української ГТС (30 млрд куб. м / рік).