Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
імпорт за 1 півріччя 2021
У червні імпорт газу в Україну збільшився в 11 разів порівняно з травнем

У червні 2021 року обсяг транспортування газу з ЄС в Україну склав майже 90,25 млн куб. м, що в 11 разів перевищує обсяги травня. 100% обсягу газу імпортовано віртуальним реверсом з Угорщини. Всього за 6 місяців 2021 року було імпортовано 651,46 млн куб. м, зокрема в режимі митного складу для зберігання в підземних сховищах газу (ПСГ) 97,09 куб.м.

Чистий експорт природного газу з України до країн Європи в червні становив 14,92 млн куб. м, ре-експорт – 6,63 млн куб. м. Всього за перше півріччя 2021 року експортовано 63,72 млн куб. м природного газу та реекспортовано з митного складу ПСГ 689,47 млн куб. м.

Варто зазначити, що в червні понад шість мільйонів кубометрів газу, які зберігалися в режимі митного складу в українських ПСГ, були реекспортовані до Румунії через трансбалканський газовий коридор. Причиною стала зупинка з 22 по 28 червня російського газопроводу «Турецький потік» для проведення ремонтно-профілактичних робіт.

«Попри наявність російських газопроводів в обхід України європейський ринок газу потребує диверсифікації маршрутів постачання у вигляді української ГТС. Унікальна розгалужена інфраструктура української ГТС дозволяє оперативно та гнучко реагувати на коливання попиту й за потреби надавати додаткові потужності для транзиту європейським партнерам. Але у разі відсутності довгострокового транзитного контракту інфраструктура ГТС буде оптимізована, і європейський ринок втратить ці маневрові потужності та потрапить у залежність від однієї монопольної структури. Загроза будівництва обхідних газопроводів та монополізації маршрутів постачання – це загроза для всіх європейців з точки зору енергетичної та економічної безпеки», – коментує ситуацію гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

Оператор ГТС України продовжує співпрацювати з партнерами з Румунії та Молдови над розвитком транспортування природного газу Транcбалканським маршрутом з метою збільшення потужності імпорту.

Нагадаємо, що ТОВ «Оператор ГТС» України в серпні 2020-го на замовлення своїх клієнтів вперше здійснив реверсне транспортування газу Трансбалканським газовим коридором – з Греції через ГТС Болгарії та Румунії в Україну, що продемонструвало технічну готовність Транcбалканського маршруту транспортувати газ у зворотньому напрямку.