Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
13_main-v1614792281
Україна і Словаччина пропонують трейдерам збільшені гарантовані потужності для імпорту газу

Український ринок газу отримав додаткову можливість для імпорту газу зі Словаччини — гарантовані потужності на точці “Будінце” збільшені з 27 млн куб. м на добу до 42 млн куб. м на добу.

Оператор ГТС України та словацький оператор Eustream a.s. домовились про збільшення гарантованих потужностей для імпорту природного газу зі Словаччини на 15 млн куб. м на добу на точці “Будінце”. Таким чином, загальний обсяг гарантованих потужностей з 4 лютого до 31 березня 2022 року складатиме 42 млн куб. м на добу.

Нові гарантовані потужності будуть розподілятись через аукціони на платформі: на лютий через добові аукціони, а на березень — через добові і місячний. Бронювання нових потужностей здійснюватиметься за чинними тарифами.

“До захисту енергетичної безпеки України належить максимізація гарантованих потужностей, які не залежать від наявності транзиту. Саме на цьому команда Оператора ГТС сфокусувалась останні п’ять місяців — створити додаткові можливості для гарантованого забезпечення України природним газом. Ми вдячні, що на найвищому політичному рівні отримали максимальну підтримку у вирішенні цього завдання. Я хочу подякувати Президенту і прем’єр-міністру Денису Шмигалю, які особисто долучились до перемовин зі словацькою стороною. Завдяки цьому, нам вперше з 2014 року вдалось збільшити можливості України щодо фізичного імпорту газу — з 1 лютого розпочався фізичний імпорт газу з Угорщини, а з 4 лютого ми тимчасово збільшили гарантовані потужності зі Словаччини. В обох випадках наші колеги-оператори не висувають додаткових вимог чи зобов’язань до української сторони. Ми впевнені, що ця можливість стане в нагоді всім учасникам українського ринку газу, враховуючи потреби країни в достатніх обсягах газу для населення та промислових споживачів”, — сказав генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

У 2014 році доступ до 27 млн куб. м у точці “Будінце” (Словаччина) стали першими гарантованими потужностями, про які домовилась Україна. А з 1 березня 2020 року оператори запустили віртуальний реверс через точку “Вельке Капушани” — “Ужгород”. Сумарна доступна потужність (гарантована та переривиста) для імпорту газу зі Словаччини сягає 197 млн куб. м на добу.