Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
звіт
Уряд автоматизував для облгазів оплату небалансів за газ

Кабінет міністрів України затвердив порядок відкриття спеціальних рахунків для операторів газорозподільних мереж (обл- і міськгазів) та порядок проведення розрахунків за послуги розподілу природного газу. Окрім того, уряд уповноважив на відкриття спецрахунків чотири державні банки — Укргазбанк, Укрексімбанк, Ощадбанк, Приватбанк.

Рішення уряду має усунути складнощі із розрахунками облгазів за газ, відібраний із магістральних газогонів Оператора ГТС України (ОГТСУ), та забезпечити фінансову стабільність учасників ринку природного газу України.

Новий порядок проведення розрахунків за послуги розподілу газу передбачає, що споживачі перераховують кошти на спецрахунки облгазів. А банки, згідно нормативів розподілу коштів, перераховують їх зі спецрахунків на поточні рахунки облгазів і ОГТСУ.

Нормативи розподілу коштів має розрахувати і затвердити Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Нагадаємо, сумарний прострочений борг облгазів перед ОГТСУ складає вже 10,9 млрд грн, з яких 7,7 млрд грн — заборгованість облгазів групи РГК.

Накопичення боргів облгазами негативно впливає на фінансовий стан Оператора ГТС України та ставить під загрозу безперебійне транспортування газу споживачам України. ОГТСУ використовує усі передбачені українським законодавством механізми для врегулювання питання. Зокрема, протягом 2020-2021 років було подано близько 50 позовних заяв щодо стягнення заборгованості за врегулювання щодобових негативних небалансів на загальну суму понад 9 млрд грн.