Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
EC2B2691
Заборгованість облгазів перед Оператором ГТС України за створені негативні небаланси складає майже 1 млрд грн

25 листопада 2020 року, м. Київ – Сукупна заборгованість Операторів газорозподільчих мереж (облгазів) перед Оператором ГТС України (ОГТСУ) за відібраний технологічний  газ з системи магістральних газопроводів (негативні небаланси) станом на жовтень склала 967 млн грн, що на 5% менше аналогічного показника за вересень 2020 року. Всього з початку року облгази створили в своїх мережах негативних небалансів на загальну суму 1 млрд 446 млн, з яких оплатили лише 33%.

У жовтні облгази створили негативні небаланси на суму 88 млн грн. У той час, як деякі оператори газорозподільчих мереж частково погашали заборгованість за попередні періоди, інші – продовжили відбирати технологічний газ з ГТС і не сплачувати за нього.

Станом на сьогодні лідерами по накопиченню боргів за утворені негативні небаланси залишаються: Луганськоблгаз – 273,4 млн грн, Тернопільміськгаз – 195,9 млн грн (динаміка за жовтень +16 млн грн), Донецькоблгаз – 87,3 млн грн, Кіровоградгаз–68,5 млн грн та Київоблгаз – 59 млн грн. Заборгованість інших 24 облгазів коливається в проміжку від 0,4 до 28,4 млн грн (сукупно +30 млн грн). І лише 12 з 41 Операторів ГРМ не мають боргів перед ОГТСУ.

 

“Наразі ситуація з облгазами не може бути врегульована системно і залежить лише від доброї волі гравців розрахуватися: третина підприємств стабільно відбирають технологічний газ з системи магістральних газопроводів без вчасної оплати, і лише деякі з них повертають борги невеликими частками. Є такі кричущі випадки як Тернопільміськгаз, який відібрав з системи природного газу майже на 200 млн грн і не оплатив жодної гривні з початку 2020 року, – прокоментував комерційний директор ОГТСУ Євген Тодоров. – Ще близько третини  облгазів намагаються не утворювати нових небалансів, хоча й не погашають попередньої заборгованості.  І тільки кожний п’ятий ОГРМ сумлінно ставиться до прогнозування, збалансовується вчасно й розраховується в повному обсязі. Низький рівень платіжної дисципліни більшості облгазів істотно впливає на фінансовий стан ОГТСУ і може призвести до значних втрат. Ця проблема потребує врегулювання на законодавчому рівні як щодо розміру самих тарифів облгазів, так і гарантування цільового використання операторами ГРМ їхнього тарифного доходу із диференціацією підходів до облгазів, які виконують та невиконують свої зобов’язання.”

 

Вчергове зауважимо, Оператор ГТС України повністю виконує свої зобов’язання перед учасниками ринку та вчасно сплачує їм за позитивні небаланси за кожен звітний місяць.

Зі свого боку ОГТСУ вживає всіх можливих заходів, щоб повернути борги та не допустити їхнього накопичення в майбутньому. В жовтні ОГТСУ отримав позитивні судові рішення у перших трьох справах проти облгазів щодо відшкодування заборгованості на загальну суму 237,5 млн грн. Зараз на розгляді господарських судів знаходяться ще 19 аналогічних справ. Крім того, на підставі заяв Оператора ГТС України НКРЕКП постановила позапланово перевірити діяльність чотирьох найбільших боржників – ВАТ «Кіровоградгаз», ПАТ «Тернопільміськгаз», АТ «Луганськгаз», ПАТ «Донецькоблгаз». Разом з тим, ОГТСУ подав заяву до Нацполіції та Національного антикорупційного бюро України щодо Тернопільміськгазу з проханням провести перевірку наявності в діях службових осіб облгазу ознак кримінальних правопорушень та у разі виявлення – розпочати розслідування.

Проблема врегулювання оплати за негативні небаланси потребує системних рішень. Тому  ОГТСУ підтримує законодавчі (законопроекти №3800 та № 3176) та регуляторні (введення з наступного газового року плати за нейтральність балансування газу) ініціативи, що дозволять вирішити проблему небалансів, зменшити фінансові ризики для державної компанії та значно пришвидшити створення ліквідного газового ринку в Україні.