Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
EC2B2272
Борг учасників ринку газу за негативні небаланси зріс до 1,35 млрд грн

23 грудня 2020 року, м. Київ – Станом на листопад 2020 року борг учасників ринку перед Оператором ГТС України (ОГТСУ) за відібраний технологічний газ з системи магістральних газопроводів зріс на 10% у порівнянні з аналогічним показником у жовтні і склав 1,35 млрд грн. Негативні небаланси, утворені операторами газорозподільних мереж (облгазами), становлять 85% цього боргу (1,09 млрд грн), а приріст їхньої заборгованості в листопаді склав 12% (120 млн грн).

Серед 43 операторів газорозподільних мереж борги мають 27 підприємств. Лідерами антирейтингу залишаються Луганськгаз – 273 млн грн (+2,1 млн грн до заборгованості у листопаді), Тернопільміськгаз – 225 млн грн (+29,0 млн грн), Донецькоблгаз – 213 млн грн (+135,9 млн грн), Київоблгаз – 59 млн грн та Херсонгаз – 37 млн грн (+19,5 млн грн).

Наразі Оператор ГТС України веде активну роботу щодо повернення заборгованості – компанія подала 22 позови на боржників до господарських судів. І вже за п’ятьма з них виграла справи (Тернопільміськгаз, Кіровоградгаз, Мелітопольгаз, Уманьгаз, Херсонгаз) на загальну суму 245 млн грн.

Незважаючи на позитивні судові рішення та відкриті провадження облгази по різному сприяють врегулюванню проблеми заборгованості, а деякі з них продовжують її далі активно накопичувати.

Для прикладу, якщо у ситуації з Кіровоградгазом досягнуто домовленості щодо повної сплати заборгованості найближчим часом та наразі вже погашено 30% основного боргу, то випадок з Тернопільміськгазом залишається найбільш кричущим на ринку.  Хоч суд і вирішив стягнути з Тернопільміськгазу кошти, а компанія пред’явила до приватного виконавця в зведене провадження наказ на примусове стягнення з боржника 167 млн грн пропорційно з іншими кредиторами (Нафтогазом та Укратрансгазом), –  Тернопільміськгаз з початку року з кожним місяцем тільки системно нарощує борги. ОГТСУ вже подав заяву до вповноважених органів з проханням провести перевірку наявності в діях службових осіб Терпнопільміськгазу ознак кримінальних правопорушень та у разі виявлення – розпочати розслідування. Така безвідповідальна поведінка керівництва Тернопільмісьгазу ставить під загрозу безпечний розподіл газу місцевим споживачам.

Також на підставі заяв Оператора ГТС України НКРЕКП постановила позапланово перевірити діяльність інших найбільших боржників.

«Нам вдалося сповільнити динаміку зростання боргів із настанням опалювального сезону завдяки активним діям в судовій площині та іншим запобіжним заходам, ініційованим компанією. Ми продовжуємо ефективно відстоювати державні інтереси в доступний законний спосіб, але, на жаль, проблему отримання коштів від боржників це системно не вирішує. Це той випадок, коли краще попередити захворювання, впровадивши профілактичні заходи, аніж його потім довго та болісно лікувати. Тому необхідні інструменти для вирішення проблеми мають бути впроваджені на законодавчому рівні. ОГТСУ підтримує законопроєкт 3800, що знаходиться в парламенті та передбачає розподільчі рахунки для облгазів. Запуск такого механізму, особливо разом з запланованим збільшенням тарифів для облгазів, – це запорука цільового використання коштів операторами ГРМ та шанс на розв’язання проблеми, яка існує вже багато років та за цей час спровокувала мільярдні борги на газовому ринку», – зауважив Сергій Макогон, генеральний директор ОГТСУ.

ОГТСУ підтримує законодавчу ініціативу №3800, яка пропонує ввести розподільчі рахунки для облгазів. Секретаріат Енергетичного співтовариства ЄС також відзначає, що впровадження спеціальних рахунків матиме системний вплив для запобігання проблемі накопичення заборгованості через несанкціонований відбір газу.