Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Імпорт 2021-03
Імпорт природного газу в Україну скоротився на 83%

06 квітня 2021 року – У I кварталі 2021 року обсяги транспортування газу з ЄС в Україну склали 476 млн куб. м. Це на 83% менше ніж за аналогічний період 2020 року.

Із Польщі до України було транспортовано 0,2 млн куб. м, із Словаччини – 65 млн куб. м, із Угорщини – 410,4 млн куб. м. Віртуальним реверсом завезено 86% обсягів газу.

Чистий експорт природного газу з України до країн Європи за січень-березень становив 18,3 млн куб. м, що майже в чотири рази більше у порівнянні з I кварталом минулого року (4,8 млн куб. м).

Ре-експорт природного газу в I кварталі становив 618,9 млн куб. м (майже в 240 разів більше за показник цього ж періоду роком раніше). У Польщу реекспортовано 141,3 млн куб. м газу, у Словаччину – 107 млн куб. м, в Угорщину – 340,6 млн куб. м, в Молдову – 30 млн куб. м.

«Наразі в українських підземних газосховищах зберігаються рекордні обсяги блакитного палива, і українські постачальники використовують власні запаси вуглеводнів з підземок та купують газ з режиму «митний склад» у європейських трейдерів. Тому за звітний період експорт газу з України перевищив імпорт. Зокрема, Молдова ре-експортувала понад половину від власних обсягів газу в українських ПСГ, – прокоментував Євген Тодоров, комерційний директор ОГТСУ. Динаміка першого кварталу цього року свідчить, що українська газова інфраструктура вже міцно інтегрована в європейські енергетичні ринки та є частиною енергобезпеки країн Європи».