Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Certification
Оператор ГТС України подав заявку на участь у процесі сертифікації оператора «Північного потоку-2»

У середу, 20 жовтня, Оператор ГТС України подав заявку до німецького енергетичного регулятора (Bundesnetzagentur) щодо участі у процедурі сертифікації «Nord Stream-2 AG».

«Ми продовжуємо рішуче виступати проти цього геополітично небезпечного проєкту, що загрожує національній безпеці України, руйнує єропейську енергетичну архітектуру та намагається обійти правила ЄС. Сертифікація Nord Stream-2 AG порушить права та комерційні інтереси Оператора ГТС України, що є підставою для нашої заявки до німецького регулятора. «Північний потік-2» не спрямований на диверсифікацію маршрутів транспортування газу та загрожує безпеці постачань газу до Європи. Ми вважаємо це своїм обов’язком інформувати наших стратегічних партнерів про ці занепокоєння», – заявив генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

PGNiG, польська державна енергетична компанія, та її німецьке дочірнє підприємство «PGNiG Supply & Trading GmbH», подали заявки на участь у процесі сертифікації і вже були допущені до процедури Федеральним мережевим агентством Німеччини. В Україні НАК “Нафтогаз України” подав заявку на приєднання до процесу 15 жовтня.

8 вересня 2021 року компанія «Nord Stream-2 AG» («Газпром» володіє 100% власності), проектна компанія та майбутній оператор газопроводу «Північний потік-2», подала у повному обсязі заявку на сертифікацію як незалежного оператора системи передачі (ITO) газопроводу «Північний потік-2» до Федерального мережевого агентства Німеччини. Як ITO Nord Stream-2 AG залишиться у складі Групи Газпром, вертикально інтегрованої енергетичної компанії, що суперечить чинному європейському законодавству. Процедура сертифікації має забезпечити відповідність європейському енергетичному законодавству, а також у випадку, якщо запропонований оператор контролюється суб’єктом, що не належить до країни-члена ЄС (у даному випадку – російський «Газпром»), повинна гарантувати, що сертифікація не загрожує безпеці постачання.

Сергій Макогон пояснює позицію Оператора ГТС України: «Північний потік-2» додає величезну кількість непотрібної додаткової потужності для транзиту газу з Росії до Європи до наявних потужностей, які вже недостатньо використовуються, зокрема йдеться про українську газотранспортну систему, що перебуває в хорошому технічному стані і має майже втричі більшу потужність, ніж «Північний потік-2». Дозвіл «Північному потоку-2» здійснювати транспортування газу під контролем Газпрому призведе до того, що буде безповоротно зменшено та змінено конфігурацію української газотранспортної системи, усуваючи її як транзитний маршрут Росія-Європа. Тож, «Північний потік-2» не диверсифікує транзитні маршрути, а навпаки – витіснить українську газотранспортну систему як один із наявних маршрутів та зосередить основну частину транспортування газу з Росії до Європи у вузькому коридорі Балтійського моря, де газопроводи «Північний потік» і «Північний потік-2» функціонуватимуть паралельно».

Ольга Бєлькова, директорка з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями Оператора ГТС України, зазначила, що «основний обов’язок національного Оператора ГТС України – забезпечити безпеку постачання газу для України, що залежить від продовження транзитних потоків зі Сходу на Захід через українську газотранспортну систему. Запуск «Північного потоку-2» під контролем «Газпрому» також негативно вплине на нашу здатність використовувати та підтримувати функціонування української газотранспортної системи у її нинішній конфігурації. Крім того, буде поставлено під загрозу нашу спроможність сприяти доступу інших учасників ринку газу ЄС до українських газових сховищ, торгівлі газом між країнами-членами ЄС, що межують з Україною, а також перспективи транзиту водню до Європи. Сертифікація Nord Stream 2 AG як ITO суперечить європейському законодавству та підриває енергетичну безпеку України і наших сусідів з ЄС. Це також перешкоджатиме конкуренції на європейському ринку газу».

Nord Stream-2 AG може бути сертифіковано лише за умови дотримання усіх зобов’язань, визначених європейським законодавством. Європейське енергетичне законодавство вимагає, щоб оператор «Північного потоку-2» був повністю відокремлений та незалежний від «Газпрому», а також, щоб правила щодо доступу третьої сторони, недискримінаційні, прозорі тарифи, застосовувалися до всього трубопроводу від його кінцевої точки у Любміні, Німеччина, до вихідної точки в Усть-Лузі, Росія. Крім того, українська газотранспортна система повинна бути відкритою для використання третіми сторонами на російському кордоні, незалежно від того, чи ця сторона з Центральної Азії, чи є іншим російським виробником газу, що не належить «Газпрому».

Оператор ГТС України висловлює сподівання, що Федеральне мережеве агентство Німеччини невдовзі визначиться зі своїм рішенням.