Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
EC2B2425
Оператор ГТС України вперше розподілив потужність з аукціонною премією

12 січня 2021 року, м. Київ – Через значний попит на потужності на вихід з України до Польщі вчора аукціон з розподілу добової потужності завершився з аукціонною премією більше ніж 4%. Торги відбулися на аукціонній платформі GSA, вся вільна потужність була розподілена.

«Відповідно до Кодексу ГТС та європейських правил, доступ до потужності на точках міждержавного з’єднання надається у відповідності до результатів аукціонів, що є найбільш прозорим та конкурентним способом розподілу потужності. Вперше внаслідок перевищення попиту над доступною потужністю газопровідного з’єднання аукціон відбувався в умовах конкурентної боротьби між замовниками транспортних послуг. За результатами аукціону Оператор ГТС України вперше отримав аукціонну премію. Ці додаткові кошти будуть спрямовані на розвиток газотранспортної системи України згідно із законодавством»,прокоментував комерційний директор ОГТСУ Євген Тодоров.

Також звертаємо увагу, що оскільки вільна гарантована потужність на період на добу наперед 12 січня 2021 року була повністю розподілена, аукціон розподілу гарантованої потужності протягом доби у напрямку з Україна до Польщі 12 січня 2021 року проводитися не буде. ОГТСУ пропонує замовникам послуг транспортування брати участь в аукціонах на місячний період або довше з метою отримати послугу за більш привабливою ціною.

Нагадаємо, що у січні 2021 року у зв’язку з підвищеним попитом на послуги транспортування газу з України до ЄС замовлення трейдерів на віртуальній точці з’єднання Україна-Польща перевищили технічну спроможність газотранспортної системи у даній точці. Тому Оператор ГТС України не зміг задовольнити всі заявки трейдерів на вивезення газу в режимі short-haul, який є найбільш переривчастою послугою з найменшою вартістю і надається виключно у разі наявності технічної можливості Оператора ГТС.