Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
stock-market
Оператор ГТС України зробив ще один крок до виходу на газову біржу

14 червня 2021, м. КиївОператор ГТС України визначився з надавачем послуг з організації біржової торгівлі природним газом для власних потреб. За результатами процедури закупівель ним стало ТОВ «Українська енергетична біржа».

З 16 квітня по 02 червня 2021 року Оператор ГТС України приймав заявки від операторів торгових платформ (бірж) на участь у процедурі закупівлі послуг з організації біржової торгівлі природним газом. За результатами оцінки ТОВ «Українська енергетична біржа» (УЕБ) була визначена переможцем закупівлі послуг з організації біржової торгівлі природним газом для потреб підприємства.

«Розвиток біржової торгівлі газом – це запорука зростання конкуренції, а отже й прозорого формування ринкової ціни на газ.  Вихід Оператора ГТС України на біржу має сприяти підвищенню ліквідності та розвитку оптового ринку короткострокових стандартизованих продуктів. Для нас і для всього ринку – це довгоочікувана подія, якій передували багато місяців підготовки, – зазначив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.Ми активно працювали та провели необхідну інтеграцію інформаційних систем. За нашої активної участі на УЕБ вже запущена торгівля газом з постачанням протягом доби та на добу наперед».

Нагадаємо, у січні 2021 року Президент України підписав закон про внесення змін до закону «Про державні закупівлі». Норми цього закону дозволяють Оператору ГТС України та іншим державним підприємствам здійснювати купівлю природного газу на товарних біржах, як це відбувається у інших європейських країнах.

Відповідно до статей 6 та 9 Регламенту Комісії (ЄС) №312/2014 від 26 березня 2014 року про створення мережевого кодексу з балансування газотранспортних систем, при здійсненні балансуючих дій має надаватися перевага використанню короткострокових стандартизованих продуктів на торгових платформах і у випадку недостатньої ліквідності можуть в якості тимчасового заходу застосовувати балансуючі угоди.