Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
EC2B2253
Оператор ГТС забезпечує транспортування газу з РФ в повному обсязі

03 січня 2020 року,  м. Київ – Починаючи з 7:00 год 1 січня ТОВ «Оператор ГТС України» виконує заявки на транзит від ПАТ «Газпром» в повному обсязі та забезпечує транспортування газу з Російської Федерації до країн ЄС і Молдови в режимі 35-45 млн кубометрів на добу.

Разом з тим Оператору ГТС повністю оплачуються добові потужності на відповідних вхідних та вихідних точках із розрахунку заброньованого на 2020 рік обсягу 65 млрд куб. м. Це підтверджує очевидні переваги принципу «качай або плати», який раніше було впроваджено в українське енергетичне законодавство згідно з європейськими нормами.

У зв’язку з невеликими обсягами транзиту з початку року українська газотранспортна система функціонує частково в реверсному режимі. Тобто попит споживачів в східних та південних регіонах України забезпечується транспортуванням газу з підземних сховищ газопроводом Союз в напрямку «захід-схід». Відповідно, попередні інвестиції в підготовку реверсної схеми роботи ГТС себе виправдали.

Нагадаємо, що 1 січня 2020 року Україна завершила анбандлінг та повністю перейшла на європейські правила роботи газового ринку.