Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Оператори ГТС України та Молдови підписали міжоператорську угоду

27 грудня 2019 року, м. Київ – Сьогодні ТОВ «Оператор ГТС України» та ТОВ «Молдоватрансгаз» і АТ «Молдовагаз» підписали міжоператорську технічну угоду (interconnection agreement) про взаємодію відповідно до європейських правил з 1 січня 2020 року.

Цей крок дозволяє транспортувати газ за європейськими правилами в обох напрямках між Україною і Молдовою через точки Олексіївка, Гребеники, Каушани, Ананьїв, Лиманське. Таким чином, це повністю завершить розблокування транбалканського газового коридору та дозволить споживачам Молдови з 1 січня 2020 року отримувати газ з української ГТС.

Окрім того, були підписані договори на транспортування газу територіями України і Молдови для прикордонних споживачів обох країн.

Наприкінці цього року «Оператор ГТС України» вже підписав міжоператорські угоди з Угорщиною, Румунією та Польщею. Наразі продовжуються перемовини зі словацьким оператором EUSTREAM та російським Газпромом.

Нагадаємо, раніше співпрацю українського оператора ГТС з суміжними операторами блокував довгостроковий контракт між НАК «Нафтогаз України» і Газпромом, який завершується 1 січня 2020 року.