Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
UA-PL-2020-06-04_ua_
Оператори ГТС України та Польщі створили єдину віртуальну точку «ВТЗ-Україна-Польща»

Оператор ГТС України продовжує впроваджувати правила, принципи та ділові практики ЄС, для забезпечення прозорості та ліквідності українського ринку газу.

05 червня 2020 року, м. Київ – Оператор ГТС України (ОГТСУ) і оператор ГТС Польщі (GAZSYSTEM) уклали нову угоду про взаємодію. Вона передбачає об’єднання двох існуючих точок міждержавного з’єднання – «Дроздовичі» та «Германовичі» – в єдину віртуальну точку з’єднання двох систем «ВТЗ-Україна-Польща», яка набирає чинності з 1 липня 2020 року.

Таке об’єднання є однією з вимог, передбачених  мережевим кодексом ЄС з розподілу потужності. Для України та Польщі воно стало можливим лише у 2020 році, оскільки єдині бізнес-правила почали застосовуватись у зазначених точках лише з початку цього року.

ОГТСУ звертає увагу користувачів мережі: з 07:00 (за Києвом) 1 липня 2020 року запити на бронювання потужності та номінації / реномінації подаються лише для віртуальної точки міждержавного з’єднання «ВТЗ-Україна-Польща». Користувачам мережі не потрібно обирати, через яку точку з’єднання слід здійснювати транспортування газу, а лише вказати напрямок транспортування.

Вже заброньовані потужності користувачів мереж по точках міждержавного з’єднання «Дроздовичі» та «Германовичі» будуть автоматично перенесені на потужності нової віртуальної точки міждержавного з’єднання «ВТЗ-Україна-Польща».

Зазначаємо, що тариф на транспортування газу на українських точках міждержавного з’єднання не змінюється і залишається таким, яким його було затверджено постановою НКРЕКП від 24.12.2019 № 3013.

Бронювання потужності відбуватиметься відповідно до діючих мережевих кодексів України та Польщі.

Нагадуємо, що оператори ГТС проводили консультації – обговорення з користувачами системи у період з 3 березня по 4 травня 2020 року щодо:

  • правил процесу метчингу,
  • правил алокації обсягів природного газу,
  • процедури комунікації у разі надзвичайних подій.

З новими бізнес правилами, що застосовуються на віртуальній точці міждержавного з’єднання «ВТЗ-Україна-Польща» можна ознайомитися українською та англійською мовами.