Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
EC2B2271
Перший місяць автономної роботи Оператора ГТС України: виклики і задачі

15 серпня 2019 року, м. Київ – За перший місяць роботи Оператора ГТС України як окремої компанії, виділеної з 1 липня 2019 року, сформовано її штат, запроваджено власні бізнес-процеси, створено і опрацьовано технічні регламенти та розпочато підготовку виробничої програми на наступний рік. Таким чином, підготовка до остаточного відокремлення Оператора ГТС України з 01.01.2020 року відбувається відповідно до «дорожньої карти» анбандлінгу із дотриманням ключових вимог та термінів.

При цьому транспортування природнього газу магістральними газопроводами відбувається в «штатному режимі».

Технічне обслуговування ГТС. В липні 2019 року ТОВ «Оператор ГТС України» за дорученням АТ «Укртрансгаз» виконував технічне обслуговування газотранспортної системи України. За цей час власними силами виконано 1422 заявки з ремонту та технічного обслуговування об’єктів та своєчасно ліквідовано 13 позаштатних ситуацій. Якість виконання робіт повністю відповідає вимогам, необхідним для надійної та безпечної роботи ГТС.

Співробітники. До складу ТОВ «Оператор ГТС України» переведено 9,5 тисяч співробітників, що здійснюють технічну експлуатацію ГТС та поточні ремонти. ТОВ ОГТСУ використовує спрощену, у порівнянні з АТ «Укртрансгаз», та більш ефективну організаційну структуру. Такі функції як комерційна діяльність, диспетчеризація, закупівлі поки що залишаються в складі АТ «Укртрансгаз», згідно вимог поточною ліцензії та чинного контракту на транзит природнього газу з ПАТ «Газпром» до 31 грудня 2019 року.

Запровадження технологічних та бізнес-процесів. Завершено підготовку та впроваджено понад тисячу внутрішніх регламентів, які було створено на попередньому етапі анбандлінгу.

IT. Створено окрему бізнес-сферу в SAP ERP для забезпечення діяльності ТОВ ОГТСУ. Триває розділення ІТ-систем Операторів ГТС та газосховищ України.

Підготовка до сертифікації. Проектна команда, що здійснює підготовку до анбандлінгу Оператора ГТС в Групі Нафтогаз, підготувала повний пакет документів для проходження сертифікації в НКРЕКП з подальшим затвердженням Секретаріатом Енергетичного Співтовариства. Документи створено в співпраці з міжнародними консультами та експертами, у повній відповідності до вимог українського законодавства та енергетичних директив ЄС.

Договір про технічне обслуговування (SLA) визначає взаємодію між Оператором, який обслуговує об’єкти ГТС, та Укртрансгазом, на балансі якого знаходяться об’єкти системи. У липні 2019 року Укртрансгаз також забезпечував Оператора паливним газом, всіма необхідними матеріалами, надавав транспортні послуги тощо. До кінця року частину цих функцій буде передано новій компанії. Зокрема, планується, що у вересні вже Оператор розпочне здійснювати закупівлі газу на ВТВ, запчастини тощо, що дозволить компанії підвищити рівень операційної самостійності.

В той самий час успішне  проведення анбандлінгу Оператора ГТС України неможливе без підтримки з боку органів державної влади. Зокрема, прийняття закону про концесію та забезпечення фінансових засад для роботи майбутнього оператора – затвердження економічно обґрунтованих тарифів та унеможливлення несанкціонованих відборів газу з ГТС.