Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
2021-04 Gas Import UA
Підсумки транспортування газу в січні-квітні 2021 року

Транспортування газу з ЄС в Україну

У січні-квітні 2021 року ОГТСУ здійснив на замовлення клієнтів транспортування 0,55 млрд куб. м газу з ЄС в Україну. Це в сім разів менше, ніж за аналогічний період 2020 року.

Зі Словаччини – 0,07 млрд куб. м, з Угорщини – 0,48 млрд куб. м, тоді як з Польщі, Румунії та Молдови – завезення газу майже не здійснювалося.

Усього в режимі віртуального реверсу надходження газу в Україну склали 0,49 млрд куб. м, або 88%.

За цей період ОГТСУ здійснив транспортування до підземних сховищ газу (АТ «Укртрансгаз») 0,08 млрд куб. м. Це становить лише 6% від аналогічного показника рік тому, коли постачальники з початку сезону закачування газу в ПСГ активно завантажували його на зберігання до зимово-опалювального сезону.

«За аналогічний період 2020 року на замовлення клієнтів ОГТСУ здійснив транспортування до ПСГ для подальшого зберігання 1,3 млрд куб. м газу, цього року – лише 80 млн куб. м. Частково ця  тенденція обумовлена високими цінами на європейських газових хабах. І наразі маємо констатувати рекордно низький рівень імпорту газу в Україну за останні місяці. Ми очікуємо, що у IIIII кварталах має розпочатися імпорт для закачування газу до ПСГ з метою підготовки для наступного опалюваного сезону», – прокоментував Євген Тодоров, комерційний директор ОГТСУ.

Надходження газу в режимі «митний склад» у січні-квітні 2021 року склало 0,08 млрд куб. м (з них 12% за допомогою послуги short-haul). У цей же період роком раніше замовники послуг завезли 1,22 млрд куб. м (з яких 27% – short-haul).

Ре-експорт газу з України у січні-квітні 2021 року склав 0,679 млрд куб. м, тоді як минулого року трейдери майже не замовляли послуг ре-експорту.

Транзит газу

У січні-квітні 2021 року транзит газу через українську ГТС склав 14,1 млрд куб. м. Це на 10% менше, ніж за аналогічний період 2020 року. Ключовий фактор зниження обсягів транспортування – діючі умови транзитного контракту*.

Так, транзит склав: до Польщі 1,2 млрд куб. м газу, до Словаччини – 8,4 млрд куб. м, до  Угорщини – 2,9 млрд куб. м, до Румунії – 0,4 млрд куб. м, до Молдови – 1,3 млрд куб. м.

«Потужності ОГТСУ дозволяють здійснювати транзит природного газу в значно більших обсягах, ніж наразі заброньовано. На аукціоні з розподілу потужностей ми запропонували додатково продукт переривчастої місячної потужності на міждержавних точках входу з РФ на травень 2021 року. Проте учасники ринку, зокрема російська сторона, не виявили зацікавленості. З урахуванням сезонного ринкового попиту на блакитне паливо в ЄС та обмежені обсяги транспортування, починаючи з 1 квітня 2021 року ціна на газових хабах демонструвала зростання, і станом на 12 травня поточного року її приріст склав понад 36% з початку року – до 26,4 євро за МВт*год на німецькому газовому хабі Net Connect Germany (NCG)  за умови поставки на добу на перед (приблизно 279 євро за тисячу кубометрів)»,прокоментував пан Тодоров.

 *Транзитна угода між НАК «Нафтогаз України» та російським ВАТ «Газпром», укладена наприкінці 2019 року строком на п’ять років. Вона передбачає бронювання потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд куб. м (178 млн куб. м / добу) у 2020 році та по 40 млрд кубометрів (110 млн куб. м/добу) у 2021-2024 роках.