Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
NKREKP
Регулятор затвердив Програму відповідності Оператора ГТС України

24 грудня 2020 року, м. Київ – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (Регулятор) затвердила Програму відповідності Оператора ГТС України. Цей документ містить низку вимог та правил, виконання яких забезпечує принципи незалежності, відсутності дискримінації та прозорості дій ОГТСУ. Прийняття цього документу – ще один крок до гармонізації українського та європейського законодавства.

Програма відповідності визначає зобов’язання й заходи для дотримання Оператором ГТС щодо наступних вимог: відокремлення і незалежності газотранспортної системи від діяльності з видобутку, розподілу, постачання природного газу, діяльності оптових продавців згідно законодавства; недискримінації учасників ринку природного газу; застосування об’єктивних і прозорих принципів виконання завдань. А також містить вимоги щодо моніторингу, контролю і регулярної звітності про виконання цієї програми ОГТСУ.

Контроль за виконанням Програми здійснюватиме Контролер. Це може бути фізична або юридична особа з необхідною кваліфікацією та професійним досвідом, повністю незалежна та неупереджена у своїй діяльності. Контролер звітуватиме про дотримання Програми Оператором ГТС перед НКРЕКП та Секретаріатом Енергетичного Співтовариства ЄС.

«Ми вітаємо затвердження Регулятором Програми відповідності. Оператор ГТС, пропонуючи Програму, дотримувався всіх вимог законодавства України та орієнтувався на принципи, закладені у директивах ЄС, – прокоментував Сергій Макогон, генеральний директор ОГТСУ. – Впровадження цієї програми  дозволить посилити незалежність ОГТСУ та стане запорукою його прозорої і справедливої діяльності. Ринку газу України потрібне реальне, а не фіктивне розмежування функцій природних монополій та інших учасників. Наразі лишаються нарікання на факти зловживань деякими постачальниками газу і наближеними до них операторами ГРМ. Тому наступним кроком має стати аналіз стану відокремлення операторів ГРМ. Закликаємо Регулятора ініціювати його найближчим часом та забезпечити дотримання принципу прозорості на всіх сегментах енергетичного ринку!»

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року на українському ринку газу відбулася визначна реформа – в результаті анбандлінгу Оператор ГТС України відокремився від Групи Нафтогаз. Таким чином Україна виконала вимоги Третього енергопакету ЄС щодо відокремлення діяльності з транспортування газу від видобування та постачання.