Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Україна-Словаччина
Щодо ремонту ділянки газопроводу біля кордону Україна-Словаччина

02 липня 2020 року, м.Київ – ТОВ «Оператор ГТС України» вітає рішення компанії Eustream запропонувати додаткові потужності на вході в Україну в точці з’єднання «Велки Капушани» у розмірі 60 млн м3/добу до 1 жовтня. Це дозволить гарантувати всім зацікавленим компаніям, що в серпні-вересні вони зможуть вчасно завезти заплановані обсяги газу з території Словаччини в Україну для зберігання в українських ПСГ.

Можливість віртуального реверсу в точці з’єднання «Велке Капушани» була створена ще з 1 березня 2020 року, однак Eustream не пропонував ці потужності у більшому обсязі. З нашої точки зору, ринку можливо запропонувати переривчасті потужності в обсязі до 110 млн м3/добу, що відповідає обсягу транспортування через цю точку з України в Словаччину. Також доцільно розширити термін дії такої пропозиції, що дозволить трейдерам планувати свої операції в більш довгостроковій перспективі та використовувати більш дешеві потужності.

Потреба в проведенні ремонту газопроводу, що використовується при імпорті через ГВС «Будінце», викликана необхідністю підготовки ГТС до наступного опалювального сезону. Слід зазначити, що цей газопровід фактично є тимчасовим рішенням (перемичкою), що був швидко побудований у 2014 році з метою забезпечити можливість фізичного реверсу газу зі Словаччини. У той час існував історичний контракт з Газпромом, який категорично заперечував можливість використання потужної транзитної інфраструктури ГВС «Ужгород»/ «Велке Капушани», яка будувалася для транспортування до 280 млн м3 году на добу та має необхідну резервну потужність – 4 нитки сучасних газопроводів «Союз», «Прогрес», «УПУ» та «ДУД-2» діаметром 1400 мм. Тому протягом десятиліть її технічне обслуговування не потребували зупинки транспортування газу. На жаль, газопровід «Лупінг-4» ГВС «Будінце» 1970-х років будівництва не має резервних потужностей, тому його ремонт потребує відключення або значного скорочення транспортування газу.

Слід зазначити, що наразі рівень використання потужностей ГВС «Ужгород»/ «Велкі Капушани» не перевищує 40% та й надалі буде зменшуватись, що дає можливість операторам Словаччини та України у майбутньому опрацювати варіанти використання 2-х з наявних чотирьох труб великого діаметру для організації безперебійного та гарантованого імпорту в Україну, замість тимчасового рішення ГВС «Будінце».

Як відповідальний оператор, ОГТСУ має на меті забезпечити технічну справність інфраструктури, гарантувати замовникам високу якість та безперебійність послуг. Крім того, ми виступаємо за системне рішення відповідно до європейських мережевих кодексів, що передбачає створення єдиної віртуальної точки і впровадження стандартного механізму розподілу потужностей за принципом аукціонів згідно з календарем Entso-g, аналогічно тому, як це працює на всіх точках з’єднання всередині ЄС.

Ще з 2014 року Європейська Комісія спільно з Секретаріатом Енергетичного Співтовариства активно виступають за впровадження єдиних правил роботи на точках з’єднання з метою створення єдиного загальноєвропейського енергетичного ринку.

На цьому неодноразово наголошував Янез Копач, голова Енергетичного Співтовариства: «Ринки ЄС та Контрактних Сторін Енергетичного Співтовариства повинні функціонувати як єдиний регуляторний простір з метою гарантування безпеки газотранспортної системи, безпеки газопостачання, функціонування ринку і перш за все з користю для споживачів енергії».

Європейські кодекси вже впроваджені на кордонах України з Польщею, Угорщиною, Румунією і Молдовою. Зараз існує унікальна можливість скористатися цим досвідом і на кордоні Словаччина-Україна. Це відповідає інтересам як України, так і ЄС.

ТОВ «Оператор ГТС України» закликає словацьку сторону до пошуку рішення, заснованого на європейських правилах. Якщо словацький регулятор URSO не підтримає ідею впровадження європейського кодексу (Commission Regulation (EU) 2017/459) та створення єдиної віртуальної точки, то буде застосовано інше рішення з метою мінімізації втрат трейдерів. ТОВ «Оператор ГТС України» вже отримав попередню згоду НКРЕКП на перенесення раніше заброньованих потужностей з точки з’єднання «Будінце» на точку з’єднання «Велке Капушани».

Ми впевнені, що ринок та обидва оператори виграють від цих більш передбачуваних правил гри, що базуються на впровадженні єдиних загальноєвропейських мережевих кодексів і правил.