Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
EC2B2592
ТОВ «Оператор ГТС України» подало заявку на сертифікацію до НКРЕКП

4 жовтня 2019 року – ТОВ «Оператор ГТС України» подало до НКРЕКП заявку на проходження сертифікації як оператор газотранспортної системи на виконання Постанови Кабінету Міністрів України № 840 від 18 вересня 2019 року. Очікується, що компанію буде сертифіковано національним Регулятором з подальшим підтвердженням з боку Секретаріату Енергетичного співтовариства до 01 січня 2020 року.

 

Проходження сертифікації – фінальний етап проекту з відокремлення оператора ГТС України (анбандлінгу). Після проходження сертифікації ТОВ «Оператор ГТС України» отримає повноваження для здійснення транспортування природного газу територією України і зможе працювати як незалежний оператор ГТС. Успішна сертифікація Оператора ГТС також є одним з ключових факторів в процесі тристоронніх переговорів щодо транзиту газу територією України з 1 січня 2020 року.

 

Документи для отримання сертифікації підготовлено в співпраці з міжнародними консультами та експертами. Заявка повністю відповідає вимогам українського законодавства та енергетичних директив ЄС та передбачає відділення Оператора за моделлю ISO (Independent System Operator).

 

Зважаючи на вкрай короткі терміни, зафіксовані в Постанові КМУ, Укртрансгаз звернувся до Регулятора та Секретаріату Енергетичного співтовариства з проханням про проведення ними процесу сертифікації паралельно, задля досягнення результату до 1 січня. В свою чергу фахівці Укртрансгазу та ТОВ «Оператор ГТС України», залучені до процесу отримання сертифікації, починаючи з 7 жовтня працюватимуть в режимі 24/7, аби вчасно і в повному обсязі відповідати на всі запити сертифікуючих сторін.

 

Нагадаємо, з 1 липня 2019 року розпочався передостанній етап проекту з підготовки до відокремлення Оператора ГТС України. Функцію технічної експлуатації газотранспортної системи передано з АТ «Укртрансгаз» до окремої юридичної особи – ТОВ «Оператор ГТС України».  До кінця поточного року це товариство має забезпечити всі засади для подальшої незалежної роботи Оператора. Зокрема, отримати ліцензії на здійснення діяльності та пройти сертифікацію.  Фінальним етапом анбандлінгу стане виведення ТОВ «Оператор ГТС України» зі складу Групи Нафтогаз та його передача у власність та управління державній компанії ПАТ «Магістральні газопроводи України», що підпорядкована Міністерству фінансів України. Таке рішення зафіксовано в Постанові КМУ № 840 від 18 вересня 2019 року.

 

Окрім проведення сертифікації, НКРЕКП та ряд уповноважених державних органів мають прийняти ряд змін до нормативного правових актів, які забезпечать проведення анбандлінгу у відповідності до затвердженої Урядом моделі та повну імплементацію вимог Третього енергопакету ЕС у регуляторну базу України.