Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Серпень імпорт-експорт інфографіка
У серпні Україна імпортувала майже 567 млн куб.м газу з ЄС

У серпні обсяг транспортування газу з ЄС в Україну склав майже 567 млн м3 – це найбільший показник у 2021 році. Eкспорт разом з реекспортом природного газу з України до країн Європи в серпні склав понад 76 млн м3. Всього у поточному році було імпортовано 1,7 млрд м3 газу, експорт та реекспорт склав 886 млн м3.

Порівняно з липнем 2021 року імпорт газу у серпні збільшився на 68 млн м3. Переважно завдяки надходженням з Польщі, які збільшилися майже у п’ять разів (у липні – 7 млн м3, у серпні – приблизно 35 млн м3). Втім, основним напрямком імпорту газу залишається Угорщина – 87% від усього обсягу. Щодо експорту газу, включно з реекспортом, то порівняно з липнем цей показник збільшився на 22 млн м3, за рахунок поставок газу до Угорщини.

Також у серпні було здійснено тестову поставку газу Трансбалканським газовим коридором. Так, з Румунії в серпні було імпортовано 2,272 тис м3 газу. Наразі тестування цього напрямку триває.

Нагадаємо, Оператор ГТС України в серпні 2020 року на замовлення своїх клієнтів вперше здійснив реверсне транспортування газу Трансбалканським газовим коридором – з Греції через ГТС Болгарії та Румунії в Україну, що продемонструвало технічну здатність цього маршруту, а відтак його перспективність.

«Ми продовжуємо роботу над розвитком маршрутів транспортування природного газу на Транcбалканському напрямку для збільшення потужностей імпорту. Це сприятиме  диверсифікації джерел постачання газу та кращому співробітництву з нашими міжнародними партнерами, – зазначив Сергій Макогон, генеральний директор ОГТСУ. –  В таких умовах Оператор ГТС України, як ефективна компанія, що жодного разу не порушувала умов транспортування газу та зарекомендувала себе як надійний партнер, сприятиме посиленню міжнародних позицій України на ринках газу Європи».