Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Сергій Макогон
У Європі чомусь думають, що ГТС України завжди залишатиметься резервним варіантом, але відновити її буде неможливо, — Сергій Макогон (ВІДЕО)

Щорічно Україна споживає приблизно 30 мільярдів куб. м газу, з яких біля 20 мільярдів — власний видобуток, і ще 10 мільярдів — імпорт. Тож українська ГТС працюватиме у будь-якому випадку. Головне питання полягає у тому, чи залишиться Україна транзитною країною після 2024 року. Якщо ні, то Оператор ГТС буде вимушений суттєво оптимізувати систему, щоб витрати на утримання ГТС не лягли на плечі українського споживача. Проте оптимізація ГТС буде великою втратою насамперед для Європи, оскільки відновити повноцінну роботу ГТС після закриття компресорних станцій буде неможливо.

Про це в ефірі радіо НВ заявив генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

«Чомусь європейці думають, що українська ГТС буде завжди як резервний варіант для неї. Наприклад, якщо Північний потік стане на ремонт, як це було тиждень тому… В Європі думають, що в такому разі зможуть сказати: «Давайте український транзит». Але, на жаль, такого не буде. Якщо ми проведемо оптимізацію, повернутися назад буде неможливо. Ми постійно доносимо це європейцям, що якщо у нас не буде нового довгострокового транзитного договору, то вимушені будемо оптимізувати нашу систему і тоді Європа буде на 80% залежати від газогонів, які належать Газпрому (Північні потоки та Турецькі)», — сказав Макогон.

Гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон відповідає на питання Крістіни Бердинських про те, чи залишиться Україна транспортером газу після запуску «Північного потоку – 2», що буде з українською ГТС, скільки коштує український газопровід і як Росія шантажує газом Європу.