Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Transport from Europe (Oct)
Україна на третину збільшує гарантовані потужності для імпорту

Оператор ГТС України (ОГТСУ) та оператор ГТС Угорщини FGSZ уклали угоду про взаємодію для запровадження гарантованих* потужностей для транспортування природного газу з Угорщини в Україну з 1 січня 2022 року.  

READ IN ENGLISH

Створення гарантованих потужностей для імпорту з Угорщини націлено на диверсифікацію джерел постачання, і, як наслідок, посилення енергетичної безпеки України. Таким чином Україна збільшує гарантовані потужності майже на 30% та відкриває доступ до нових джерел природного газу, зокрема, СПГ терміналу на о. Крк (Хорватія).  

Угода дозволить фізично транспортувати до 8 млн куб. м природного газу щодоби (2,9 млрд м3 у рік) з Угорщини до України. Разом із наявними 27 млн куб. м добових потужностей зі Словаччини це збільшить загальний обсяг гарантованих можливостей для імпорту газу в Україну до 35 млн куб. м на добу, що значно посилює енергетичну безпеку країни.  

“Вперше з 2014 року Україна збільшує гарантовані потужності для імпорту газу з Європи. Нова угода укладена саме з Угорщиною, з якої Україна цього року імпортувала 90% газу віртуальним реверсом. Це демонструє ринковий попит на угорсько-український маршрут транспортування газу, тож угода вигідна обом сторонам. Перші три місяці 2022 року ми працюватимемо в тестовому режимі: разом з угорським оператором FGSZ будемо погоджувати і налаштовувати процеси для надійного транспортування природного газу. Перший денний аукціон відбудеться 31 грудня 2021 року”, — зазначив генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.  – Разом з українськими дипломатами, Міненерго та МЗС ми продовжуємо працювати над збільшенням гарантованих потужностей в Україну по інших пріоритетних напрямках – Словаччина, Польща”.  

Забронювати потужності для імпорту з Угорщини можна через аукціонну платформу RBP на щодобових аукціонах. Аукціон з розподілу місячної потужності на лютий 2022 року відбудеться 17 січня 2022 року.    

Тестовий тримісячний режим  потрібен українському та угорському операторам для погодження і налаштування всіх технічних й операційних процесів із забезпечення фізичного транспортування природного газу у напрямку Угорщина – Україна. Це стосується, перш за все, технічних аспектів якості газу та забезпечення необхідного тиску для продовження дії угоди та подальшого збільшення обсягу гарантованих потужностей.    

Нагадаємо, Україна має сумарну потужність для імпорту газу з ЄС у 287,2 млн куб. м газу щодоби, з яких 252,2 млн куб. м — переривчасті** потужності, що не дозволяє їх використовувати у разі відсутності транзиту. 

Довідка   

*Гарантована потужність надає право користування визначеним обсягом на гарантованій (постійній) основі.    

**Переривчаста потужність дозволяє користування визначеним обсягом, якщо для цього є технічна можливість, але Оператор ГТС має право в будь-який час (із додержанням мінімального часу на повідомлення про переривання) перервати надання послуги, якщо транспортування технічно неможливе. Мінімальний час повідомлення про переривання для певної години газової доби становить 45 хвилин після початку циклу реномінації для цієї години газової доби.