Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
shourt-haul-13-03-2020
Україна вперше здійснила транзит газу між країнами ЄС

16 березня 2020 року, м. Київ – Оператор ГТС України протранзитував перші обсяги газу між двома європейським країнами. Відомий німецький енергетичний трейдер замовив транспортування природного газу через Україну по маршруту Угорщина – Словаччина.

До речі, облік газу по даній операції здійснюється, як і по транзитній угоді з Газпромом, – в енергетичних одиницях.

Після підписання нової транзитної транспортної угоди з Газпромом та нових міжоператорських угод з операторами ГТС суміжних європейських країн, Оператор ГТС України активно впроваджує нові транспортні послуги для українських та закордонних замовників.

Нова послуга транзиту на короткі відстані «short-haul» дозволяє замовникам транспортних послуг транспортувати газ між європейським країнами (Польща, Словаччина, Угорщина та у майбутньому Румунія) через територію України. Початок надання цієї послуги дозволить активізувати торгівлю газом між країнами східної Європи та дасть можливість додатково завантажити потужності української ГТС, які після будівництва Північного Потоку-1 вже не використовуються у повному обсязі.

Також ОГТСУ працює над створенням віртуальних точок, що спростить роботу як суміжним операторам,  так і трейдерам в точках міждержавних з’єднань. Наразі відкриті консультації по створенню єдиної віртуальної точки на українсько-польському кордоні.

Оператор ГТС запрошує всіх трейдерів до активного використання послуги short-haul, яка також може поєднуватись спільно з послугою оператора ПСГ “митний склад”.

Нагадаємо, що нова послуга short-haul доступна з 1 січня 2020 року, а її публічна презентація для широкого кола потенційних замовників була проведена в рамках Українського енергетичного форуму 2020.

Детальніше – в брошурі Introducing SHORT-HAUL  та у розділі «Клієнтам/Тарифи» (Додаток 4)