Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
EEF
Європа, коли ухвалює рішення щодо газу, має завжди запитувати себе: як це вплине на Україну – Ольга Бєлькова

Україна вже інтегрована в усі контексти газової геополітики Європи і ми поділяємо з нашими партнерами всі складнощі на ринку газу, які виникають через війну, розв’язану росією. Але Україна також має додаткові можливості та потенціал для активізації зусиль країн Європи в диверсифікації джерел постачання газу та забезпеченні поставок газу в нових умовах. Для реалізації потенціалу України необхідна ще глибша інфраструктурна та регуляторна інтеграція в європейський ринок газу.

Про це під час виступу на зустрічі учасників Європейського Енергетичного Форуму (ЄЕФ-EEF) в Європарламенті заявила директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Оператора ГТС України Ольга Бєлькова на запрошення EEF під головуванням депутата Європарламенту Єжи Бузека.

«Україна є кандидатом на членство в ЄС. Є стороною Енергетичного Співтовариства. Європа має пам’ятати про Україну і зважати на нас, коли ухвалює рішення: як ці рішення вплинуть на Україну і чим ми можемо допомогти країнам ЄС. Вже сьогодні! Наша держава має широкий спектр можливостей в енергетичній сфері у разі посилення співпраці та за сприяння у регуляторній частині», – вважає пані Бєлькова.

Як зазначила директорка ОГТСУ, для активізації використання газової інфраструктури України та посилення співпраці з ринком Європи потрібно надати нашій Державі можливість долучитися до спільної закупівлі газу для розміщення міжсезонних запасів в українських сховищах. Крім того, не варто ігнорувати потенціал України як експортера відновлювальних газів та природного газу в разі достатніх інвестицій у видобуток ресурсу.

На думку Ольги Бєлькової, врахування потенціалу України в плані REPowerEU щодо незалежності Європи від російського викопного палива сприяло б розвитку міжрегіонального транспортування газу. Зокрема перепрофілювання існуючої інфраструктури є ключем до вирішення «вузьких місць» у безпеці постачання газу із Середземномор’я до країн Центральної і Східної Європи. У цьому контексті спікерка підкреслила потенціал Трансбалканського трубопроводу, який міг би постачати газ із турецьких і грецьких LNG-терміналів і TANAP до Румунії, Молдови, України та потенційно до району Баумгартен.

Окремо пані Бєлькова окреслила ряд заходів, необхідних для розвитку виробництва біометану та водню в Україні, таких як: недискримінаційні правила прийняття сертифікатів про походження українського біометану, включення біометану до Платформи ЄС для спільної закупівлі газу, LNG та водню та ін.

«ЄС не зможе повернутися до того, що було раніше, коли війна завершиться. І для всіх нас буде краще, якщо Україна буде інтегрована як рішення, а не як проблема», – сказала представниця Оператора ГТС України.