Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
EC2B2814
Результат аукціонів розподілу потужностей вплинув на ціни на європейських газових хабах

У травні 2021 року транзит природного газу українською ГТС до країн Європи склав 3,85 млрд куб. м. Порівняно з квітнем обсяг транзиту збільшився майже на 4%. Середньодобовий транзит становив 124 млн куб. м.

За звітний період Оператор ГТС України протранзитував до Польщі 0,344 млрд куб. м газу, до Словаччини – 2,5 млрд куб. м, до Угорщини – 0, 803 млрд куб. м, до Молдови – 0,189 млрд куб. м.

«Газпром» повністю використовує заброньовані потужності через Україну.

У травні 2021 року був проведений аукціон з розподілу додаткових переривчастої потужності на всіх точках міждержавного з’єднання, зокрема, на кордоні Україна-РФ – точці Суджа. Після того, як на аукціоні 17 травня 2021 року була розподілена вся запропонована потужність обсягом 15 млн куб. м/добу на гарантованій основі, ОГТСУ запропонував додаткові переривчасті потужності обсягом 63,7 млн куб. м/добу. Однак, як і на аналогічному аукціоні наприкінці квітня, російська сторона проігнорувала пропозицію. Зазначений результат і відсутність додаткових обсягів транзиту вплинули на ціни на європейських хабах, що підскочили до рівня 333 дол. за тис. куб. м.

При цьому попри історично низькі обсяги заповненості європейських ПСГ та вкрай високі ціни на газ «Газпром» не збільшив транзит природного газу до ЄС через українську ГТС та не викупив додаткову потужність, запропоновану Оператором ГТС України.

«Незважаючи на високі ціни на газ в ЄС, «Газпром» не скористався можливістю збільшити транспортування газу до ЄС через Україну, як це передбачено існуючою транзитною угодою, хоча це дозволило б додатково поставити до Європи 2 млрд куб. м у червні, що прискорило б заповнення європейських газових сховищ. Це ще раз підкреслює вразливість кон’юнктури на європейського ринку через монополізацію експорту газу лише однією компанією, – коментує генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон. – Зі свого боку Оператор ГТС України продовжує виконувати свої зобов’язання та залишається надійним партнером Європи».

Обсяги транспортування газу з ЄС в Україну  в травні склали 8 млн куб. м. Ре-експорт природного газу становив 19 млн куб. м.

*Поточна транзитна угода між НАК «Нафтогаз України» та російським ВАТ «Газпром», укладена наприкінці 2019 року строком на п’ять років. Вона передбачає бронювання Газпромом потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд куб. м (178 млн куб. м/добу) у 2020 році та по 40 млрд кубометрів (110 млн куб. м/добу) у 2021-2024 роках.