Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
труба кросівоє
Потужна газова інфраструктура України сприятиме стабільності європейського газового ринку – Ольга Бєлькова

Оператор ГТС України надає конкурентні тарифи на транспортування газу, сприяючи економічній привабливості зберігання газу в українських сховищах для європейських компаній. Про це зазначила директорка з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями Ольга Бєлькова під час виступу на Ukrainian Energy Transition Forum.

Оператор ГТС України підтримує необхідні потужності для транспортування газу на кордонах з сусідніми країнами для того, щоб забезпечити закачування газу в українські ПСГ, а також гарантувати можливість імпорту у разі нестачі ресурсу всередині країни. Вартість транспортування газу маршрутами від LNG-терміналів до України також є конкурентною і дозволяє у поєднанні з режимами «short-haul» та «митний склад» створити привабливі умови для європейських трейдерів для тимчасового зберігання газу всередині країни.

«Наразі ми співпрацюємо з операторами ГТС сусідніх країн, зокрема з Польщею, для того, щоб покращити поточні потужності з’єднання для сприяння більшій стабільності газових ринків та зміцнення ролі України в енергетичному секторі Європи, – зазначила Ольга Бєлькова. – Наразі деякі газосховища в ЄС знаходяться на піку свого заповнення, попри те, що сезон закачування щойно розпочався. Тож українські ГТС та ПСГ можуть надати конкурентну пропозицію, адже наша газова інфраструктура є потужною, а уряд запровадив спеціальні умови для іноземних трейдерів задля гарантії безпечного експорту газу».

Як зазначила пані Бєлькова, серед інших пріоритетних напрямів, над якими працює компанія – сприяння розвитку біометанової галузі та забезпечення можливості транспортування декарбонізованих газів українською ГТС для подальшого експорту в Європу, будівництво маневрової газової генерації на майданчиках ОГТСУ для вироблення електроенергії та зміцнення стабільності енергосистеми. Залучення інвестицій та розвиток цих технологічних напрямів є вигідним для компаній як в Україні так і в Європі, а також є внеском в безпеку регіону та перехід до сталої енергетики.