Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
94894998
Дмитро Липпа представив переваги Центральноєвропейського водневого коридору в рамках Ukraine Recovery Conference в Берліні

Генеральний директор Оператора ГТС України Дмитро Липпа представив конкурентні переваги Центральноєвропейського водневого коридору (СЕНС) під час круглого столу «Розвиток водневого коридору Україна-ЄС» в рамках Ukraine Recovery Conference, яка відбулася 11-12 червня в Берліні.

«Завдяки перепрофілюванню існуючих коридорів трубопроводів інвестиційні витрати на CEHC значно нижчі за вартість будівництва нової водневої інфраструктури. Це робить проєкт висококонкурентним у порівнянні з альтернативними варіантами», — зауважив Дмитро Липпа.

Під час круглого столу до дискусії щодо перспектив водневого сектору та інвестиційних можливостей долучились потенційні українські компанії-виробники, споживачі у ЄС, оператори газотранспортних систем та фінансові установи.

Дмитро Липпа поінформував учасників заходу про роботу ОГТСУ в рамках проєкту СЕНС, який компанія розвиває разом з іншими операторами газотранспортних систем Словаччини (EUSTREAM), Чехії (NET4GAS) та Німеччини (OGE).

Як підкреслив керівник ОГТСУ, запорука успішної реалізації СЕНС — тісна співпраця залучених сторін та виконання зобов’язань вздовж ланцюжка утворення вартості: виробництво, транспортування, споживання та фінансова підтримка.

Нагадаємо, у 2023 році СЕНС увійшов до першого списку проєктів спільного інтересу (PCI) і проєктів взаємного інтересу (PMI) Європейської Комісії, як такий, що повністю відповідає цілям Європейського зеленого курсу. СЕНС має забезпечити транспортування відновлюваного водню з України через Словаччину та Чехію до Німеччини та інших країн ЄС. Реалізація проєкту планується до 2030 року.