Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
4848486
ОГТСУ впроваджує Платформу інсайдерської інформації та Платформу передачі даних

Оператор ГТС, як основний відповідальний учасник імплементації REMIT на ринку природного газу України, впроваджує механізми для здійснення діяльності адміністратора передачі даних та адміністратора платформи інсайдерської інформації відповідно до вимог Закону України «Про ринок природного газу».

Учасники оптового енергетичного ринку отримають:

  • доступ до Платформи інсайдерської інформації на підставі заяви-приєднання до публічного договору про надання послуг з оприлюднення (розкриття) інсайдерської інформації;
  • доступ до Платформи передачі даних на підставі заяви-приєднання до публічного договору про передачу даних.

ІТ-рішення Оператора ГТС забезпечать:

1) у частині адміністратора передачі даних:

  • передачу даних про стандартні договори купівлі-продажу природного газу та деривативні контракти, базовим активом яких є природний газ;
  • передачу даних про нестандартні договори купівлі-продажу природного газу та деривативні контракти, базовим активом яких є природний газ;
  • передачу даних щодо вторинного розподілу потужності ГТС згідно зі стандартними/нестандартними договорами та деривативними контрактами щодо транспортування природного газу.

2) у частин адміністратора Платформи інсайдерської інформації:

  • розміщення термінових ринкових повідомлень щодо недоступності об’єктів на ринку природного газу;
  • розміщення термінових ринкових повідомлень щодо іншої інформації на ринку природного газу (інформація про ринкові та корпоративні події тощо).

Форми звітності Платформи передачі даних відповідатимуть вимогам, встановленим додатками 1, 2 та 4 до постанови НКРЕКП від 27.03.2024 № 618, а форми термінових ринкових повідомлень Платформи інсайдерської інформації – вимогам додатку 2 до постанови НКРЕКП від 16.01.2024 № 137.

Важливо зауважити, що відповідно до положень Постанови НКРЕКП від 27.03.2024 № 618, інформація щодо договорів транспортування природного газу, пов’язаних із розподілом потужності на міждержавних з’єднаннях, що визначають фізичні або фінансові права чи обов’язки щодо розподілу потужності міждержавних з’єднань, які укладені в результаті явного аукціону (первинний розподіл потужності), надається виключно Оператором ГТС.

Учасники оптового енергетичного ринку, які є замовниками послуг транспортування, не залучаються до передачі інформації про первинний розподіл потужності.
Оператор ГТС створює окремий розділ з питань REMIT на сайті компанії та проводить опитування учасників оптового енергетичного ринку природного газу з питань навчання, підключення та роботи Платформ.

З 24 червня 2024 року фахівці Оператора ГТС проведуть серію навчань для учасників оптового енергетичного ринку (про час проведення буде повідомлено учасників оптового енергетичного ринку природного газу додатково).