Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Zakonoproekt 11083
Верховна Рада надала ОГТСУ право запроваджувати особливий режим експлуатації магістральних газопроводів

21 серпня 2024 року Верховна Рада України в другому читанні та в цілому проголосувала за законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань використання термінології у сфері впровадження «розумних мереж» (реєстр. №11083). До зазначеного Закону України включено положення, що передбачають право Оператора ГТС запроваджувати особливий режим експлуатації магістральних трубопроводів транспортування газу (спрощену тимчасову консервацію).

Законопроєкт дозволить Оператору ГТС оптимізувати надлишкові потужності газотранспортної системи, відповідно до потреб українських споживачів, шляхом запровадження особливого режиму їх експлуатації для окремих об’єктів неключових магістральних газопроводів.

«Ми вдячні депутатському корпусу, Комітету з енергетики та ЖКП, Міністерству енергетики України і НКРЕКП за конструктивну і плідну співпрацю над законопроєктом. Підтримування надлишкових потужностей ГТС відволікало ресурси від інвестицій та модернізації пріоритетних об’єктів. З допомогою прийнятого Закону ОГТСУ заощадить державні кошти у обсязі близько 1 млрд грн на рік за рахунок скорочення витрат на технічне обслуговування незадіяних об’єктів та зменшення витрат паливного газу», – підкреслив генеральний директор компанії Дмитро Липпа.