Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
zakarpattya 22-07-2020
Щодо перенесення строку ремонту ділянки газопроводу біля кордону Україна-Словаччина

22 липня 2020 року, м. Київ – ТОВ «Оператор ГТС України» мінімізує строки ремонту ділянки газопроводу «Лупінг №4» з 7 до 3 тижнів.

Як повідомлялося раніше, на ділянці газопроводу біля кордону зі Словаччиною (ГВС «Будінце») були виявлені декілька дефектів, які потребують оперативної ліквідації. Цей газопровід має стратегічно важливе значення для забезпечення безпеки постачання газу до України, тому вимагає особливої уваги та виконання ремонтних робіт до початку нового опалюваного сезону. Після проведення повної діагностики зазначеної ділянки газопроводу був розроблений план технічних заходів щодо усунення виявлених дефектів. Більше того, ОГТСУ планує залучити додаткові ресурси для оптимізації ремонтних робіт та мінімізації строків їх проведення. Ми знайшли можливість піти на зустріч потребам учасників ринку та провести ремонтні роботи з 1 по 21 вересня 2020 року включно. Таким чином, замовники послуг зможуть користуватися вже придбаними потужностями у серпні 2020 року без будь-яких переривань.

Генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон зазначив наступне: «Я поставив надзавдання нашій команді – знайти можливість максимально скоротити строк ремонту. І я вдячний українським інженерам, які попри об’єктивні незручності проявили гнучкість і пішли на зустріч ринку. При цьому ми, безумовно, лишаємо в пріоритеті саме безпеку подальшої експлуатації газогону».

На жаль, ми так і не отримали позитивної відповіді від наших партнерів з оператора ГТС Словаччини компанії Eustream щодо наданих раніше пропозицій забезпечити безперервність надання послуг замовникам комерційним способом: або об’єднати дві фізичні точки з’єднання «Будінце» та «Ужгород / Вельки Капушани» в одну віртуальну точку з’єднання; або надати право замовникам безоплатно перенести вже заброньовані потужності з точки «Будінце» на точку «Ужгород / Вельки Капушани» виключно на період проведення ремонтних робіт.

Більше того, створення віртуальної точки з’єднання дозволило б не лише вирішити проблему замовників для поточної ситуації, а і мало б значний позитивний ефект для стратегічної розбудови регіонального ринку. Ми сподіваємося, що наші словацькі партнери переконаються у вигідності такого підходу і ці рішення будуть підтримані у найближчому майбутньому.

Нагадуємо, що ОГТСУ отримав дозвіл від українського регулятора проводити безоплатну передачу заброньованих потужностей з точки Будінце на точку Ужгород / Вельке Капушани на період проведення ремонтних робіт.

Зі свого боку ОГТСУ підкреслює, що ризику для проведення закачування до ПСГ України немає, оскільки через точку з’єднання «Ужгород / Вельки Капушани» можливо здійснювати імпорт у формі віртуального реверсу в обсязі до 110 млн куб. м на добу (на графіку нижче зображено обсяги добового транспортування природного газу з України до Словаччини через точку з’єднання «Ужгород / Вельки Капушани» з 1 травня по 20 липня 2020 року). Варто підкреслити, що з боку Eustream на сьогодні пропонується лише 60 млн куб. м на добу на липень-вересень 2020 року, що значно менше, ніж може бути запропоновано ринку.