Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
EC2B2201
Анбандлінг завершено: незалежний Оператор ГТС розпочав роботу

ТОВ «Оператор ГТС України» прийняв активи української ГТС на баланс. Це був останній крок логічного завершення процесу відокремлення Товариства від материнських компаній – АТ «Укртрансгаз» та НАК «Нафтогаз України» (анбандлінг).

 01 січня 2020 року, м. КиївСьогодні ТОВ «Оператор ГТС України» підписав з АТ «Укртрансгаз» акт прийому-передачі активів української ГТС відповідно до договору господарчого віддання.

Документ містить понад 47 тисяч інвентарних одиниць і становить понад 32 млрд грн балансової вартості. Зазначений акт погодили всі залучені сторони – НАК «Нафтогаз України», Фонд державного майна, Міністерство економіки, Міністерство фінансів, Міністерство енергетики.

ОГТСУ перейняло державне майно, що перебуває в державній власності та використовується у процесі провадження діяльності з транспортування природного газу магістральними трубопроводами.

Сьогодні також окремим актом ТОВ «ОГТСУ» було передано від АТ «Укртрансгаз» (Група Нафтогаз) у власність та управління державній компанії ПАТ «Магістральні газопроводи України», 100% акцій якої – в Міністерства фінансів України. Відповідні зміни внесені в ЄДРПОУ.

Таким чином вчасно та повністю було завершено проект з відокремлення діяльності з транспортування природного газу (оператора ГТС) від НАК «Нафтогаз України». Незалежний Оператор ГТС України успішно розпочав діяльність – забезпечує роботу ГТС, транспортує газ споживачам України та ЄС, в тому числі виконує замовлення Газпрому відповідно до нового транзитного контракту.

 

Довідково

Нагадаємо, передача активів від АТ «Укртрансгаз» до ТОВ «Оператор ГТС України» була передбачена Постановою Кабінету Міністрів України №840 від 18 вересня 2019 року «Про відокремлення діяльності з транспортування природного газу та забезпечення діяльності оператора газотранспортної системи».

Постановою було визначено модель відокремлення та затверджено план заходів з виконання вимог щодо відокремлення і незалежності оператора ГТС.

А порядок передачі відання об’єктів був визначений Постановою Кабінету Міністрів України №942 від 15 листопада 2019 року «Деякі питання управління майном, що перебуває в державній власності та використовується для забезпечення транспортування природного газу магістральними газопроводами».