Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
борги
Через обстріли окупантів без газу лишаються Донецька, Луганська та частина Запорізької області

У червні 2022 року у Запорізькій області російські обстріли пошкодили газопровід, що живив 17 газорозподільних станцій та 100 тис. споживачів у Мелітополі, Енергодарі, Дніпрорудному та інших населених пунктах. Співробітники Запорізького ЛВУМГ локалізували пошкоджену ділянку та перекрили частину газогону-відводу, щоб зберегти ресурс газу для газопостачання споживачів. Запас газу, що залишався у газопроводі, вичерпався 8 липня, після чого ГРС були зупинені і постачання споживачів припинилось.

На жаль, через активні бойові дії, що тривають в регіоні, доступ до газопроводу та його повноцінний ремонт наразі неможливі. Аналогічна ситуація на лінії зіткнення на сході України: російську обстріли пошкодили два магістральні газопроводи у Донецькій та Луганській областях, а бої унеможливлюють доступ до пошкоджених ділянок.

Співробітники ОГТСУ лишаються на робочих місцях і за найменшої нагоди розпочнуть відновлювальні роботи, але з урахуванням обсягів пошкоджень для відновлення газопостачання треба, щоб окупанти припинили обстріли.

Також минулого тижня зазнали уражень ворожими снарядами ГРС на півдні України. У Херсонській області зупинена одна ГРС. У Миколаївській області співробітники ОГТСУ виявили і локалізували пошкодження крану до ГРС, завдане російським снарядом.

Всього, станом на 11 липня, поза роботою 110 ГРС (майже 8% від загальної кількості) у шести регіонах України. Найбільша кількість відключених станцій припадає на Донецьку та Луганську області, де через постійні бойові дії фахівці Оператора ГТС не можуть потрапити на місце пошкоджень магістрального газопроводу, щоб відновити газопостачання споживачів.