Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20240318 International Cooperation (site)
Делегація ОГТСУ обговорила створення спільного продукту з представниками Vestmoldtransgaz та Міненерго Молдови

14 березня 2024 року делегація Оператора ГТС України на чолі з комерційним директором Вадимом Рибачуком провела робочу зустріч з представниками оператора ГТС Молдови Vestmoldtransgaz (VMTG) та Міністерства Енергетики Республіки Молдова.

Основними темами зустрічі стали питання операційної взаємодії та стратегічні аспекти співпраці. Зокрема, сторони обговорили можливості розвитку та розширення Трансбалканського напрямку, а також — створення спільного продукту для надання послуг замовникам з метою забезпечення збільшення використання потужностей ГТС України та Республіки Молдова. Такий продукт сприятиме збільшенню обсягів закачування природного газу до газових сховищ України та подальшого транспортування до країн Центральної Європи.

Позитивним початком співпраці у розвитку Трансбалканського напрямку сторони називають 2023 рік, коли до України через Румунію та Молдову було завезено близько 0,6 млрд куб. м природного газу для тимчасового зберігання у ПСГ.

Нагадаємо, у січні 2024 року ОГТСУ та VMTG доєднались до ініціативи Вертикальний коридор, проєкту, який має об’єднати потужності плавучих установок з регазифікації та зберігання СПГ Південної Європи та споживачів Центральної та Східної Європи. Українська сторона пропонує не лише доступ до транзитних потужностей, але можливість зберігати газ в українських ПСГ, балансуючи попит європейських споживачів. У лютому 2024 року ОГТСУ провів консультації з операторами ГТС Молдови та Румунію щодо проєктів розширення потужності. Наразі оператори фіналізують документи для подачі на затвердження регуляторам.