Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
98494894
Делегація ОГТСУ презентувала портфель послуг Оператора на конференції E-World Energy & Water

20-22 лютого делегація Оператора ГТС України на чолі з генеральним директором Дмитром Липпою взяла участь у щорічній виставці-конференції E-World Energy & Water, що відбулася в м. Ессен, Німеччина.

В рамках заходу делегація ОГТСУ представила результати роботи Оператора за 2023 рік. Особливий акцент було зроблено на чотирикратному збільшенні об’ємів газу, транспортованого з Європи до України та розбудові нових маршрутів. Крім того, делегація ОГТСУ представила учасникам заходу портфель послуг, що їх Оператор пропонує іноземним партнерам, ключовою серед них є транспортування газу до українських ПСГ. Також Оператор пропонує потенційним клієнтам 54 млн.куб.м на добу гарантованих потужностей для транспортування газу на вхід з ЄС та більше 200 млн.куб.м на добу гарантованих потужностей на вихід в ЄС та Молдову , при цьому відсутністі фізичні обмеження на реекспорт газу, закачаного до українських ПСГ, протягом зими 2024/2025 року.

Насамкінець, представники Оператора анонсували новий незалежний міжнародний стрес-тест, проведення якого заплановано спільно з НАК «Нафтогаз» та АТ «Укртрансгаз» – оператором українських ПСГ. Метою стрес-тесту є підтвердити достатню потужність та надійність української газотранспортної системи попри військові виклики. Всі сценарії, що будуть змодельовані в рамках стрес-тесту, передбачають нульовий транзит, збільшення об’ємів закачування газу до українських ПСГ до 5 мільярдів кубометрів, а також критичні ситуації у роботі ГТС та ПСГ. Результати стрес-тесту будуть оприлюднені в другій половині квітня, до початку сезону закачування.

«Європейський ринок трансформується, стає більш варіативним, виникає потреба диверсифікувати джерела постачання і зберігання природного газу. Мета ОГТСУ в нових умовах – запевнити європейських партнерів в стабільності, унікальності продуктів та рішень, пропонованих Оператором на наступний газовий сезон. У цьому контексті, проведення нового стрес-тесту дасть чіткий сигнал нашим партнерам щодо надійності нашої інфраструктури для транспортування і зберігання газу в Україні. Рухаючись до повної інтеграції з європейським енергетичним ринком, Україна – зокрема, через зусилля Оператора ГТС та АТ «Укртрансгаз» – має можливість значно підсилити стабільність європейського енергетичного ринку та енергетичну безпеку Європи загалом», – зазначив Вадим Рибачук, комерційний директор ОГТСУ.

Протягом трьох днів конференції делегація ОГТСУ провела понад 30 ділових зустрічей з представниками провідних європейських компаній з понад десяти європейських країн.