Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
do uvagy
До уваги замовників послуг транспортування

Шановні замовники послуг транспортування!

На виконання доручення Регулятора повторно повідомляємо вас, що Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП), на виконання законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», «Про ринок електричної енергії» та «Про ринок природного газу» прийнято постанову від 04.10.2023 № 1812 «Про затвердження Порядку реєстрації учасників оптового енергетичного ринку» (далі – Постанова), яка набрала чинності з 15 жовтня 2023 року.

Пунктом 5 Постанови встановлено, що з 01 лютого 2024 року операції з оптовими енергетичними продуктами можуть здійснювати виключно особи, які зареєструвалися як учасники оптового енергетичного ринку відповідно до Порядку реєстрації учасників оптового енергетичного ринку, затвердженого цією постановою.

Станом на 27 грудня 2023 року за даними Реєстру учасників оптового енергетичного ринку в ньому зареєстровано 1217 суб’єктів, що становить близько третини від кількості учасників ринків природного газу та електричної енергії, які за даними поданої до НКРЕКП звітності здійснювали операції з оптовими енергетичними продуктами.

Зазначене, а також обмежений термін до настання заборони на здійснення операцій з оптовими енергетичними продуктами без відповідної реєстрації, викликає занепокоєння НКРЕКП щодо своєчасного завершення процесу реєстрації учасників оптового енергетичного ринку та подальшого належного функціонування цього ринку.

Наголошуємо, що відповідно до пункту 3 частини першої статті 21 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» (далі – Закон) здійснення операцій з оптовими енергетичними продуктами без реєстрації як учасника оптового енергетичного ринку є зловживанням на оптовому енергетичному ринку.

Згідно з пунктом 1.3. глави 1 Порядку розслідування зловживань на оптовому енергетичному ринку (далі – Порядок розслідування), затвердженого постановою НКРЕКП від 26.09.2023 № 1756, об’єкт розслідування – ринкова поведінка (дії), обставини, фактичні дані, які вказують на можливе зловживання на оптовому енергетичному ринку його учасником/суб’єктом.

Суб’єкт розслідування – учасник оптового енергетичного ринку, особа, яка здійснює операції з оптовими енергетичними продуктами без реєстрації як учасника оптового енергетичного ринку, щодо якого прийнято рішення про початок розслідування.

Таким чином, НКРЕКП вживатимуться передбачені чинним законодавством заходи щодо виявлення, припинення та притягнення до відповідальності осіб, які здійснюватимуть операції з оптовими енергетичними продуктами без реєстрації як учасника оптового енергетичного ринку.

Зокрема, законами «Про ринок електричної енергії» та «Про ринок природного газу» передбачено застосування НКРЕКП санкцій за скоєння правопорушень на ринках електричної енергії і природного газу. У тому числі передбачено накладання штрафів, розмір яких визначатиметься у відповідності до Порядку (методики) визначення розміру штрафів, які накладаються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики, затвердженого постановою НКРЕКП від 29.09.2023 № 1800.