Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
труба кросівоє
До уваги замовників послуг транспортування: впровадження REMIT в України

ТОВ «Оператор ГТС України» повідомляє, що у ході впровадження положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках», 04.10.2023 Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, було прийнято постанову № 1812 про затвердження Порядку реєстрації учасників оптового енергетичного ринку (далі – Постанова).

Постанова набрала чинності 15 жовтня 2023 року.

Відповідно до положень пункту 2 Постанови, трейдерам та операторам газорозподільних систем рекомендовано надати реєстраційні форми для проведення НКРЕКП реєстрації та видачі ECRB-коду у період 10-15 листопада 2023 року. Постачальникам природного газу рекомендовано подати реєстраційні форми у період  15-29 грудня 2023 року.

Разом з цим, пунктом 5 Постанови передбачено, що з 01 лютого 2024 року операції з оптовими енергетичними продуктами можуть здійснювати виключно особи, які зареєструвалися як учасники оптового енергетичного ринку відповідно до Порядку реєстрації учасників оптового енергетичного ринку, затвердженого Постановою.

Реєстраційна форма становить додаток до Постанови, яку можливо завантажити за посиланням.

Крім цього, ТОВ «Оператор ГТС України» для зручності замовників надає неофіційний переклад на англійську мову текстів Постанови та реєстраційної форми.

Відповідно до пункту 2.4. Порядку реєстрації учасників оптового енергетичного ринку та інформації, розміщеної на сайті НКРЕКП, реєстраційна форма може бути надіслана до НКРЕКП:

(1) уповноваженим представником, який є резидентом України, в електронному вигляді у форматі «xls» або «xlsx» за допомогою:

з накладенням кваліфікованого електронного підпису уповноваженого представника та/або кваліфікованої електронної печатки (за наявності) з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» у форматі, що підтримується Центральним засвідчувальним органом;

(2) уповноваженим представником, який є нерезидентом України, у паперовій формі нарочно або поштовим відправленням на адресу НКРЕКП (підписаний уповноваженим представником оригінал заповненої реєстраційної форми) з одночасним поданням реєстраційної форми в електронному вигляді у форматі «xls» або «xlsx» через офіційний вебсайт НКРЕКП (подати реєстраційну форму) без накладення кваліфікованого електронного підпису.

Якщо уповноважений представник діє за належним чином оформленою і легалізованою довіреністю або наказом (для працівників особи), разом із реєстраційною формою надсилається копія такої довіреності або наказу.

ВАЖЛИВО:

Відповідно до статті 91 Закону України «Про ринок природного газу» здійснювати операції з оптовими енергетичними продуктами мають право виключно особи, які зареєстровані як учасники оптового енергетичного ринку в порядку, затвердженому Регулятором.

У свою чергу, відповідно до пункту 5 частини першої статті 21 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», під «оптовими енергетичними продуктами» розуміється наступне:

«оптові енергетичні продукти – договори (угоди) незалежно від місця та часу їх укладення, зокрема:

договори купівлі-продажу електричної енергії або природного газу;

деривативні контракти, базовим активом яких є електрична енергія або природний газ;

договори про передачу електричної енергії або транспортування природного газу, доступ до пропускної спроможності/розподілу потужності;

деривативні контракти щодо передачі електричної енергії або транспортування природного газу, доступу до пропускної спроможності/розподілу потужності;

договори про постачання або розподіл електричної енергії та/або природного газу кінцевим споживачам з сумарною номінальною потужністю споживання установок споживача, що забезпечує технічну спроможність споживання електричної енергії або газу в обсязі 600 ГВт•год на рік та вище;».

Трейдерам та операторам газорозподільних систем рекомендовано НКРЕКП подати заповнені реєстраційні форми у період 10-15 листопада 2023 року та постачальника природного газу – у період  15-29 грудня 2023 року. Відповідно до пункту 4 Постанови, кампанія з реєстрації триває до 01 лютого 2024 року, після чого учасникам оптового енергетичного ринку без реєстрації заборонено вчиняти операції з оптовими енергетичними продуктами.

Положеннями пункту 17 частини другої статті 59 Закону України «Про ринок природного газу» здійснення операцій з оптовими енергетичними продуктами без реєстрації як учасника оптового енергетичного ринку визнано як правопорушення на ринку природного газу.

Підпунктом «е» пункту 5 частини четвертої статті 59 Закону України «Про ринок природного газу» передбачено санкцію у вигляді штрафу від 3 000 до 100 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 000 грн – 1 700 000 грн).