Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
УЕБ
До уваги замовників послуг транспортування: зміни у визначенні маржинальної ціни газу

З 19 січня 2022 року маржинальна ціна продажу, маржинальна ціна придбання й середньозважена ціна газу розраховуються з використанням інформації про операції, що відбуваються на торговій платформі ТОВ «Українська енергетична біржа». Відповідне погодження Оператор ГТС України отримав від Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Оператор ГТС України використовує інформацію про маржинальні та середньозважені ціни короткострокових стандартизованих продуктів для розрахунку плати за добовий небаланс згідно положень пунктів 9 глави 6 розділу XIV Кодексу ГТС.

Зауважимо, що з 25 червня 2021 року ОГТСУ є учасником біржової торгівлі на ринку короткострокових стандартизованих продуктів.

Довідково: 18 січня 2022 року сплив строк дії контракту на послуги балансування з ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг». Відповідно Оператор ГТС України здійснюватиме балансуючі дії через купівлю та продаж короткострокових стандартизованих продуктів на схвалених Регулятором платформах. Станом на 19.01.2022 р. статус ТОВ «Українська енергетична біржа» як платформи для визначення маржинальних цін, був затверджений листом НКРЕКП №84.16.3.1/5-22 від 17.01.2022 р.