Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
EC2B2389
До відома Операторів ГРМ та постачальника «останньої надії»

Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 25.10.2021 р. № 1102 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 р. № 809 і від 9 грудня 2020 р. № 1236», яка, зокрема, зобов’язує:

  • Оператора ГТС забезпечити автоматичне включення до портфеля постачальника «останньої надії» обсягів природного газу, спожитих з 1 жовтня 2021 р. бюджетними установами (в значенні Бюджетного кодексу України), закладами охорони здоров’я державної власності (казенні підприємства та/або державні установи тощо) та закладами охорони здоров’я комунальної власності (комунальні некомерційні підприємства та/або комунальні установи, та/або спільні комунальні підприємства тощо), постачання природного газу яким не здійснювалося жодним постачальником;
  • Операторів ГРМ забезпечити внесення до інформаційної платформи оператора газотранспортної системи інформації щодо всіх захищених споживачів, приєднаних до газорозподільної системи, із зазначенням відповідної категорії, до якої належить такий споживач:
    • побутові споживачі;
    • бюджетні установи (в значенні Бюджетного кодексу України);
    • заклади охорони здоров’я державної власності (казенні підприємства та/або державні установи тощо) та заклади охорони здоров’я комунальної власності (комунальні некомерційні підприємства та/або комунальні установи, та/або спільні комунальні підприємства тощо);
    • виробники теплової енергії для потреб таких споживачів або підприємств, установ, організацій за умови, що виробництво теплової енергії для потреб таких споживачів або підприємств, установ, організацій здійснюється за допомогою об’єктів, не пристосованих до зміни палива.

У зв’язку з цим ТОВ «Оператор ГТС України» розроблено оновлену форму електронного документообігу №1. «Інформація про споживачів, підключених до газорозподільної системи», з урахуванням вимог пункту 5 глави 4 розділу ІV Кодексу ГТС та вищенаведеної постанови Кабінету Міністрів України від 25.10.2021 р. № 1102, яка листом від 27.10.2021 № 2089/16.3.1./5-21 була погоджена Регулятором у встановленому порядку.

Враховуючи вищенаведене, просимо Операторів ГРМ терміново внести до інформаційної платформи оновлену інформацію щодо всіх захищених споживачів, приєднаних до газорозподільної системи.

Також повідомляємо про те, що визначення остаточної алокації, остаточного обсягу добового небалансу і плати за добовий небаланс учасників ринку природного газу за жовтень 2021 року буде здійснено у відповідності до вимог Кодексу ГТС та вищенаведеної постанови Кабінету Міністрів України від 25.10.2021 р. № 1102.