Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
конференція за участі Ольги Бєлькової
Еволюція енергетичної сфери: чи має українська ГТС перспективи транспортування водню та біометану

Біометан може стати важливим джерелом декарбонізації економіки, не створюючи конфлікту з харчовою безпекою України та землекористуванням, та використовуючи потенціал аграрного сектору. До такого висновку дійшли учасники Конференції з енергетичного права, обговорюючи питання щодо ринку природного газу та перспективи відновлюваних газів.

За останні 10 років як в Україні, так і в Європі спостерігається зниження обсягів споживання природного газу, зокрема у зв’язку з декарбонізацією – переорієнтацією на екологічні види палива.

Як зазначила директорка з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями Ольга Бєлькова, це невідворотний процес еволюції в енергетичній сфері. Особливо на тлі зовнішніх викликів, таких як «Північний потік-2» і декарбонізація, Оператор ГТС України має переглянути майбутнє української ГТС. Це не означає відмову від опонування «Північному потоку-2», але як і всі європейські оператори визнаємо необхідність підготовки до майбутніх викликів.

«З позитивного для Оператора ГТС як компанії – майбутнє природного газу як перехідного палива продовжиться ще на 20-30 років, що підтверджують і наші міжнародні колеги. Проте нові тенденції на ринку газу диктує декарбонізація, яка збільшує попит на відновлювані гази. Серед таких ми в ОГТСУ розглядаємо біометан і водень у контексті завантаження потужностей української газотранспортної системи. В ОГТСУ створено групу з декарбонізації, яка вивчає можливості транспортування відновлюваних газів магістральними газогонами», – прокоментувала Ольга Бєлькова.

Оператор ГТС України звертає увагу законодавців на необхідності формування регуляторної бази для ринку водню та біометану та підтримці відповідних законодавчих ініціатив. Крім того, це питання варто внести в порядок денний співпраці з Європейською комісією, виходячи саме із інтересів України, щоб уникнути норм, які можуть бути обтяжливими для національної економіки.

ОГТСУ цікавить розвиток ринків водню та біометану в контексті завантаження потужностей української газотранспортної системи як альтернативи природному газу в декарбонізованому майбутньому.