Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Макогон_Одеса1
Газ вже використовується як зброя. Час для відповідних дій США та Німеччини настав – Сергій Макогон

Газовий шантаж Європи щодо збільшення поставок газу в обмін на введення в експлуатацію геополітичного проекту «Північний потік-2» триває. Від високих цін через штучно спровокований дефіцит газу страждають промисловці Європи, опалювальний сезон стартує з мінімальними запасами газу, під загрозою енергетична безпека України та країн ЄС. На сьогодні це фактичні наслідки політики «Газпрому», спрямованої на зменшення/зупинку транзиту українською ГТС за надуманими причинами і посилення впливу на Європу. 

Про це у четвер, 28 жовтня, заявив генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон на конференції Німецького Фонду Маршалла в Одесі за участі голови Energy and Green Deal (Брюссель), EU Support Group for Ukraine Маркуса Ліппольда, тимчасового повіреного у справах Посольства Федеративної Республіки Німеччини Бертрама фон Мольтке та модераторки Барбари Весель (Deutsche Welle).

Як зауважив керівник ОГТСУ, попри заяви про збільшення «Газпромом» експорту газу до Європи фактичні дані доводять протилежне: порівняно з 2018-19 рр обсяги поставок газу скоротились щонайменше на 10%. Крім того, лише цього року «Газпром» тричі зменшував обсяги фізичного транзиту газу. Вперше це відбулося 1 січня 2021 року, коли транзит зменшився зі 186 до 124 млн куб. м газу на добу. Вдруге – у вересні – до 109 млн. Втретє – з 1 жовтня – до 85 млн куб. м. 

Макогон зазначив, що загальна потужність української ГТС – 146 млрд куб. м – це майже три «Північних потоки-2». Проте транзит, згідно з контрактом з «Газпромом», складає лише 40 млрд куб. м на рік. Це означає, що 100 млрд куб. м транзитної потужності свідомо не використовується.  

«Російська сторона прямо сприяла утворенню дефіциту газу в Європі з єдиною метою – введення в експлуатацію «Північного потоку-2» за їхніми умовами та всупереч європейському законодавству. Якщо сертифікація цього проекту відбудеться за моделлю ІТО, принципи енергетичної солідарності ЄС, прозорого тарифоутворення, конкурентного ринку буде незворотньо підірвано. «Газпром» продовжує нав’язувати правила геополітичних, а не ринкових відносин. Проте Європа має протистояти», – заявив Сергій Макогон. 

Спікер нагадав, що багато разів трансатлантична спільнота чітко давала зрозуміти, що вона не дозволить Росії використовувати зброю проти України чи Європи. Також вжити відповідних заходів у разі використання енергоносіїв у якості зброї у своїй спільній заяві зобов’язувалися США та Німеччина.  

«Газпром» впевнено робить крок за кроком до реалізації своїх цілей. Газ вже використовується як зброя. Час надати відповідну оцінку таким діям і вжити заходів», – закликав керівник Оператора ГТС України. 

Фрагмент зі спільної заяви Сполучених Штатів Америки і Німеччини щодо підтримки України, європейської енергетичної безпеки та спільних кліматичних цілей (21.07.2021): 

«Сполучені Штати й Німеччина єдині у своїй рішучості притягнути Росію до відповідальності за агресію та ворожі дії шляхом впровадження санкцій та використання інших інструментів. Ми налаштовані працювати разом у рамках новоствореного Діалогу Високого Рівня США та ЄС щодо Росії та у двосторонньому форматі, щоб забезпечити готовність США і ЄС та наявність у них необхідних інструментів та механізмів для спільної відповіді на російську агресію та ворожі дії, зокрема використання Росією енергоносіїв у якості зброї.  У випадку, якщо Росія спробує використати енергоносії в якості зброї або здійснюватиме акти агресії проти України у майбутньому, Німеччина вживатиме заходів на національному рівні та наполягатиме на впровадженні ефективних заходів на загальноєвропейському рівні, включно із санкціями, щодо обмеження російського енергетичного експорту до Європи, включно з газовим та/або іншими економічно значущими секторами.  Це зобов’язання покликане не допустити використання Росією жодних газогонів, включаючи Північний Потік 2, для досягнення агресивних політичних цілей шляхом використання енергоносіїв як зброї».