Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
нато-2
Керівники Оператора ГТС України обговорили проблематику євроатлантичної енергобезпеки на засіданні комітету НАТО

У вівторок, 5 жовтня, генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон та директорка з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями Ольга Бєлькова взяли участь у засіданні Політичного комітету НАТО з енергетичної безпеки та провели двосторонні зустрічі з представниками країн-членів Північноатлантичного альянсу у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

Ключовими питаннями, які обговорювались в межах зустрічей, були виклики євроатлантичній безпеці, зокрема, будівництво газогонів в обхід України та використання газу як інструменту маніпуляцій в геополітичних цілях, що призводить до вразливості енергетичних ринків всього регіону.

Під час виступу на засіданні Політичного комітету НАТО з енергетичної безпеки на тему «Використання енергетики як зброї, створена газова криза та роль України у захисті європейської енергобезпеки» Сергій Макогон наголосив: «Україна вже не одноразово стикалася з використанням газу як гібридної геополітичної зброї. Сьогодні це явище стало загальноєвропейською проблемою з урахуванням поточної цінової кон’юнктури на ринках газу та маніпуляцій з поставками блакитного палива до ЄС. Те, що відбувається в енергетичній сфері, є загрозою не тільки для України, а й для усіх європейських країн. Питання надійності газових поставок є невід’ємною складовою трансатлантичної енергетичної безпеки. Але, на жаль, наразі ми спостерігаємо, як газ стає інструментом політичного впливу. І ми маємо це зупинити».

Також Сергій Макогон зазначив, що українська ГТС завжди була надійним партнером для Європи, і вже сьогодні ОГТСУ готовий запропонувати додаткові потужності для транспортування газу в ЄС, щоб сприяти вирішенню проблеми з дефіцитом газу на енергетичних ринках.