Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Верховна Рада України
Комітет ВРУ підтримав запровадження спецрахунків для недопущення накопичення боргів операторами ГРМ

Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг підтримав (17 голосів «ЗА») законопроєкт №3800, який пропонує механізм для запобігання утворення обл-, міськгазами нових боргів за газ для виробничо-технологічних витрат перед Оператором ГТС України шляхом запровадження спеціальних рахунків.

Станом на сьогодні оператори ГРМ мають сплатити Оператору ГТС України понад 10 млрд грн. У разі ухвалення цей законопроект дозволить вирішити проблему накопичення боргів за несанкціоновані відбори газу. Тоді кошти за газ для ВТВ, які населення сплачує в тарифі на розподіл газу, будуть автоматично перераховуватися за цільовим призначенням.

«Ми проводили аналіз, наскільки справно українці сплачують за розподіл газу. Це майже 100-відсоткова оплата. Тобто облгази мають кошти на газ для ВТВ, виставляють рахунки населенню, але при цьому продовжують безоплатно відбирати газ з ГТС, – зазначив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон. – Така ситуація дестабілізує роботу компанії і загрожує процесу модернізації газотранспортної системи».

Варто зазначити, що протягом лютого-березня несанкціоновані відбори газу для ВТВ облгазами зросли майже в 20 разів. Така ситуація є критичною, оскільки Оператор ГТС України вже несе збитки через борги операторів ГРМ. Зокрема, заборгованості облгазів вплинули на фінансові показники держкомпанії за І квартал 2021 року. Відповідно до заборгованості облгазів у розмірі 10 млрд грн збільшився резерв сумнівних боргів. Якби не цей фактор, чистий прибуток ОГТСУ був би не 4,6 млрд грн, а майже вдвічі більшим – 8,6 млрд грн.

Сподіваємося, що незабаром законопроєкт буде винесений на голосування у парламентську залу.