Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20240228 International Cooperation 2 (site)
Майбутнє біометану та водню: Дмитро Липпа розповів про роль української ГТС

Генеральний директор Оператора ГТС України Дмитро Липпа взяв участь в онлайн-дискусії «Інфраструктура для палива майбутнього: регулювання, інвестиції та субсидії», що була організована в рамках серії дискусій eFlame Infocus.

Під час свого виступу Дмитро Липпа розповів про потенціал України у виробництві біометану та водню, а також про його вплив на розвиток газотранспортної інфраструктури. Він також окреслив потенційну географію виробництва біометану і водню в Україні та про можливість української ГТС відігравати ключову роль у транспортуванні цих ресурсів до Європи.

«У випадку транспортування біометану використання наявної газотранспортної інфраструктури є більш доцільним, ніж пошук інших рішень, що можуть мати низку економічних, екологічних або технічних недоліків. Що стосується транспортування водню, ОГТСУ є учасником ініціативи Центральноєвропейського водневого коридору, покликаного транспортувати вироблене в Україні паливо із заходу країни через Словаччину та Чехію до німецьких споживачів. Минулого року Єврокомісія включила цю ініціативу до списку проєктів, що становлять спільний та взаємний інтерес в галузі модернізації європейської енергетичної системи», – підкреслив генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа.

Також очільник компанії зупинився на наявних викликах, які необхідно вирішити задля подальшого розвитку біометанової та водневої галузей. До їх переліку, передусім, входять європейські законодавчі обмеження, які не визнають імпортований біометан та паливо на основі біометану в Базі даних Європейського Союзу.