Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20190603_121109_small
Наступний етап анбандлінгу: місяць на тестування роботи майбутнього незалежного Оператора ГТС України

04 червня 2019 року, м. Київ – З 1 червня розпочався черговий етап проекту з анбандлінгу ГТС України. В філії «Оператор ГТС України», як єдиному підрозділі, поєднано функцію технічної експлуатації ГТС, яку раніше виконували п’ять окремих філій АТ «Укртрансгаз». Таким чином, створено прообраз майбутнього незалежного Оператора ГТС України, до якого переведено понад 12 тисяч співробітників, безпосередньо задіяних в процесі транспортування газу.

Однією з ключових змін стало спрощення управлінської структури, що збільшує відповідальність керівників на місцях та пришвидшує процеси прийняття рішень. Суттєво реорганізуються бізнес-процеси підприємства для підвищення ефективності його роботи та приведення у відповідність міжнародним практикам управління.

Задача цього етапу анбандлінгу – відпрацювати формат роботи майбутнього незалежного Оператора як єдиної структури, протестувати наявні управлінські та технологічні процеси та усунути можливі розбіжності.

«Ми максимально наблизилися до нашої мети – створення незалежного Оператора ГТС України. З 1 червня всі підрозділи, що задіяні в процесі транспортування газу, буде об’єднано «під єдиним дахом». Ми ретельно до цього готувалися –  створили принципово нову, спрощену та гнучку оргструктуру, запроваджуємо кращі міжнародні стандарти роботи, зібрали високопрофесійну команду та отримали підтримку провідних європейських експертів. Впевнений, що незабаром це дасть нам змогу увійти до сім’ї європейських операторів ГТС», – прокоментував Павел Станчак, генеральний директор філії «Оператор ГТС України».

Робота Оператора в форматі філії АТ «Укртрансгаз» відбуватиметься до початку липня. З 1 липня розпочнеться наступний етап анбандлінгу, який триватиме до кінця поточного року. Він передбачає перехід функції технічної експлуатації українською газотранспортною системою до ТОВ «Оператор ГТС України», окремої юридичної особи, 100% засновником якої є АТ «Укртрансгаз». До Товариства буде переведено всіх співробітників, які забезпечують транспортування природного газу. Взаємодія між АТ «Укртрансгаз» та ТОВ «ОГТСУ» відбуватиметься на основі укладеного «Договору про технічне обслуговування» (SLA).

Таким чином, у другому півріччі 2019 року Оператор ГТС України функціонуватиме вже як окрема юридична особа в межах Групи Нафтогаз. З 01.01.2020 року, після закінчення транзитного договору з Газпромом, планується повністю вивести ТОВ «ОГТСУ» з Групи Нафтогаз – що стане останнім кроком відокремлення функції транспортування.