Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Облгази мають сплатити ОГТСУ 9,9 млрд грн
Облгази продовжують нарощувати заборгованість перед ОГТСУ: до сплати – 9,9 млрд грн

У травні 2021 року оператори ГРМ заборгували перед Оператором ГТС України за газ, відібраний з магістральних газогонів для власних виробничо-технологічних витрат (ВТВ), ще 148 млн грн. Відтак за 2020-2021 рр. облгази мають сплатити ОГТСУ понад 9,9 млрд грн, з яких 5,1 млрд грн – протермінована заборгованість і ще понад 4,8 мільярдів – нарахування з відстрочкою до сплати наприкінці червня.

Усього у 2021 році облгази розрахувалися лише за 6,5% від заборгованості. Нагадаємо, що 29 травня завершилася дія 90-денної відстрочки платежів згідно з Постановою Регулятора №235 від 17.02.2021 р. для Операторів ГРМ (обл-, та міськгазів) за утворені негативні небаланси в лютому 2021 р, а наприкінці червня – час виплати боргів за березень.

Найбільшими боржниками компанії залишаються: Київоблгаз (1,1 млрд грн), Донецькоблгаз (1 млрд грн), Львівгаз (0,8 млрд грн), Харківгаз (0,6 млрд грн), Тернопільміськгаз (0,5 млрд грн), Дніпропетровськгаз (0,5 млрд грн).

Викликає занепокоєння динаміка нарощування заборгованості у травні ВАТ «Кіровоградгаз» (+35,6 млн грн) та АТ «Херсонгаз» (+19,5 млн грн).

«З огляду на темпи погашення заборгованості та динаміку утворення нових є певні сумніви щодо намірів облгазів взагалі виплачувати ці кошти. Крім того, така поведінка вкотре підтверджує необхідність запровадження механізму, який нарешті зупинить практику несанкціонованих відборів газу на мільярди гривень. Єдиний дієвий інструмент – це розподільчі рахунки, завдяки яким кошти, які населення сплачує облгазам, будуть направлені за цільовим призначенням, – вважає генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон. – Ситуація негативно позначається на фінансових результатах компанії, адже в І кварталі ОГТСУ через борги облгазів вже недоотримав близько 4 млрд грн. А це, перш за все, – кошти для виконання планових ремонтів та капітальних інвестицій Оператором ГТС з метою гарантування безпечної та безперебійної роботи газотранспортної системи».

Як повідомляв раніше ОГТСУ, протягом лютого-березня 2021 року оператори ГРМ збільшили обсяг відборів газу на ВТВ у сім разів порівняно з січнем. У цілому за два місяці, коли діяла відстрочка платежів, облгази відібрали з ГТС більше 1 млрд кубометрів газу для ВТВ.