Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20231127 International cooperation Ua (site) v2
ОГТСУ і державна корпорація DEPA (Греція) обговорили диверсифікацію шляхів постачання газу

Делегація Оператора ГТС України на чолі з генеральним директором Дмитром Липпою зустрілася з представниками грецької державної корпорації DEPA, що є найбільшим імпортером та постачальником газу для промисловості Греції.

Під час зустрічі сторони обговорили перспективи збільшення використання газотранспортної системи України для тимчасового зберігання грецького газу в українських підземних сховищах газу. З огляду на це, ключовою темою дискусії стала диверсифікація шляхів транспортування газу між Грецією та Україною, передусім розвиток Трансбалканського коридору. Зокрема, ОГТСУ і DEPA розглянули технічні та комерційні виклики, пов’язані з розширенням потужностей газопроводу, подолання яких сприяло б зростанню його комерційній привабливості. Насамкінець, сторони домовилися координувати зусилля щодо згаданих питань з іншими потенційними стейкхолдерами, зокрема газовими компаніями Болгарії, Румунії та Молдови.

«Протягом 2023 року об’єм енергоресурсів, транспортованих Трансбалканським коридором з Півдня на Північ Європи, сягнув 553 мільйона кубічних метрів. Крім того, Трансбалканський коридор є стратегічно важливою ланкою, що з’єднує Україну з СПГ-ринком Південної Європи. Відтак, для України розвиток цього маршруту є важливим вікном можливостей як в сенсі комерційної стратегії, так і в контексті енергетичної безпеки», – підкреслив генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа.