Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
труба кросівоє
ОГТСУ отримав міжнародну допомогу на понад півмільярда гривень для забезпечення стабільної роботи газотранспортної системи України

З початку 2023 року ОГТСУ залучив міжнародної допомоги на понад 500 млн грн за програмами енергетичної безпеки для забезпечення сталої роботи газотранспортної системи (ГТС) України та відновлення об’єктів, пошкоджених внаслідок військової агресії росії.

Отримана допомога – це обладнання, матеріали, техніка, фінансування робіт, а також технології автоматизації та цифрові рішення, які забезпечують безперебійну роботу ГТС і підвищують енергетичну стійкість України.

Донорами стали Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) через Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ), Фонд підтримки енергетики України (Фонд), створений при Секретаріаті Енергетичного Співтовариства у співпраці з Міністерством енергетики України, Європейською Комісією та міжнародними благодійними структурами, а також оператори ГТС інших країн Європи.

Завдяки Проєкту енергетичної безпеки USAID у 2023 році ОГТСУ отримав генератори для безперебійного живлення інфраструктури і сучасне ІТ-обладнання, що забезпечує стабільність операційних процесів компанії. За підтримки ПЕБ USAID ОГТСУ працює над підвищенням ефективності функції фізичної диспетчеризації, що є особливо важливим в умовах військових дій. Окрім цього, організація надає системну підтримку у забезпеченні співробітників ГТС, що працюють у небезпечних умовах, засобами індивідуального захисту.

У співпраці з Міненерго та Фондом підтримки енергетики України при Секретаріаті Енергетичного Співтовариства, ОГТСУ працює над реконструкцією та відновленням об’єктів газотранспортної інфраструктури.

Оператори газотранспортних систем інших країн від початку повномасштабної військової агресії допомагають ОГТСУ впоратися з викликами. Зокрема, у 2023 році оператори газотранспортних систем Греції DESFA та Польщі Gaz-System надали ОГТСУ допомогу на понад 23 млн грн. Це портативні та стаціонарні генератори на бензині та дизелі, мотопомпи, набори інструментів та матеріали, інша техніка для проведення відновлювальних робіт.

«Ми вдячні за підтримку ОГТСУ з боку міжнародних партнерів, які допомагають нам відновлювати газову інфраструктуру, пошкоджену обстрілами, і безперебійно транспортувати газ українським і європейським споживачам попри війну. Надана допомога дозволяє реалізовувати й стратегічні проєкти, що забезпечать подальший розвиток газотранспортної системи України», – відзначив генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа.

Сторони також активно працюють над додатковими напрямками, та планують посилити співпрацю протягом другого півріччя 2023 року.