Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
vru
ОГТСУ підтримує законопроект щодо закупівлі газу на біржі

10 березня 2020 року, м.Київ – Оператор ГТС очікує та всебічно підтримує розблокування можливості закупівлі природного газу на торгових платформах. Це передбачає законопроект №3176, який 5 березня надійшов на розгляд до Верховної Ради України.

Можливість закупівлі газу оператором ГТС для балансуючих потреб була передбачена положеннями Кодексу ГТС ще з 2015 року. Але в силу обмежень ЗУ «Про публічні закупівлі»  оператор ГТС не може виконувати умови кодексу, оскільки зобов’язаний законом здійснювати такі закупівлі виключно через Prozorro.

«Ми повністю підтримуємо законодавчу ініціативу, яка дасть можливість Оператору ГТС закуповувати на біржі газ для балансуючих потреб. Цей законопроект не тільки підвищить ефективність роботи ОГТСУ та впровадить європейські норми в національне законодавство, він дасть поштовх для подальшого розвитку всього газового ринку України та суттєво зблизить його з ринками ЄС», – зазначив генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон.

Варто зауважити, що в ЗУ «Про публічні закупівлі» вже враховані аналогічні норми для ринку електроенергії. Це дозволяє оператору ринку електроенергії закуповувати через торгівельні платформи товари і послуги на внутрішньодобовому, балансуючому та “на добу наперед” ринках, а також на ринку допоміжних послуг, – відповідно до ЗУ «Про ринок електричної енергії».

Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо закупівлі природного газу» №3176 був ініційований групою з 12 народних депутатів різних фракцій. Далі законопроект повинен пройти опрацювання в профільних комітетах та вийти на голосування в першому читанні пленарного засідання ВРУ.

ОГТСУ звертається до народних депутатів з проханням підтримати законопроект №3176, а тим самим і розвиток ринку газу в Україні.