Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
54984949
ОГТСУ підвищує безпеку споживачів газу завдяки автоматизації процесу одорації

Оператор ГТС України продовжує програму оновлення одоризаційних установок на газорозподільних станціях, замінюючи їх на сучасні автоматизовані системи. Це важлива робота, яка підвищує безпеку використання газу для всіх українських споживачів.

Природний газ не має кольору та запаху. Визначити його присутність в повітрі можна лише за допомогою автоматичних пристроїв таких, як газоаналізатори та газосигналізатори. Для безпеки та полегшення визначення витоку газу в нього у невеликій кількості додають одорант – речовину з різким запахом. Для підвищення точності процесу одоризації в ОГСТУ замінюють системи, що вимагали ручного втручання, на автоматичні.

Одоризація відбувається на газорозподільних станціях (ГРС) безпосередньо перед подачею блакитного палива операторам ГРМ (міськ-, облгази), що постачають газ вже споживачам. Одорант вводять в газопровід за допомогою спеціальних установок, які забезпечують його подачу строго за встановленими нормами. Для одоризації природного газу ОГТСУ використовує органічну сполуку етилмеркаптан – безбарвну прозору рідину із досить різким запахом.

У 2021 році вже замінено 66 ручних крапельних одоризаційних установок на автоматичні системи. Змонтовані комплекси – вітчизняних виробників на базі мембранних насосів Європейських постачальників. Вони повністю автоматизують процес одоризації пропорційно обсягам природного газу та забезпечують значно більшу точність додавання одоранту ніж ручні системи. Важливою складовою сучасної одоризаційної установки є блок керування автоматичним комплексом одоризації газу. Він здійснює автоматичне керування дозуванням одоранту пропорційно поточним витратам природного газу, а також облік кількості одоранту, архівування даних, повідомлення про відхилення від нормальної роботи.

«Робота зі встановлення сучасних автоматизованих одоризаційних систем буде продовжена і наступного року. Завдяки автоматизації не лише полегшиться праця наших працівників, але і збільшиться точність і ефективність процесу одоризації газу, підвищиться надійність роботи ГТС, а також безпека побутових споживачів, які щодня включать сотні тисяч газових приладів в своїх будинках», – розповів Іван Самченко, начальник управління транспортування газу ОГТСУ.